Župni zborovi otoka Brača na proslavi Stepinčeva u Supetru

Župni zborovi otoka Brača na proslavi Stepinčeva u Supetru

Župni zborovi otoka Brača okupili su se ove godine u subotu 10. veljače 2018. na proslavi Stepinčeva u crkvi Navještenja Marijina u župi sv. Petra u gradu Supetru na Braču. Već sedmu godinu župni zborovi okupljaju se u Bračkome dekanatu na godišnjoj smotri, a njihov ovogodišnji nastup tako je povezan uz slavlje bl. Alozija Stepinca na otoku Braču. Hrvatski mučenik i blaženik Stepinac često je boravio u Supetru tridesetih godina prošloga stoljeća na odmoru u Domu sestara milosrdnica u Veloj Luci te dolazio i molio u župnoj crkvi. Na misnom slavlju nastupili su, uz domaći crkveni zbor Sv. Cecilije, župni zborovi iz Postira, Pučišća, Selaca, Sutivana, Miraca, Milne, Dola i Bola koji su se izmijenjivali u pjevanju određenih dijelova mise.

Crkveni zbor Karmel iz župe sv. Ivana Krstitelja iz Postira najavio je euharistijsko slavlje pjevanjem litanija blaženoga Alojzija Stepinca. Svečano misno slavlje predvodio je dekan otoka Brača Toni Plenković u zajedništvu s pristiglim bračkim svećenicima koji su došli zajedno sa svojim župnim zborovima. “Radosna vas srca pozdravljam u domu Božjemu na blagdan onoga kojega je sv. Ivan Pavao II. nazvao ‘najsvijetlijim likom Crkve Božje u Hrvata’. Posebno je ovo slavlje te zaslužuje to ovaj dan i naš blaženik”, rekao je brački dekan, pozdravljajući pjevače župnih zborova, pristigle vjernike koji se pridružili slavlju iz drugih župa te redovnice različitih družbi koje djeluju na tome otoku. Poseban pozdrav uputio je koncelebrantu, devedesettrogodišnjemu dominikancu o. Dragi Kolimbatoviću, rodom iz Supetra, pučkome misionaru, koji se susreo s Alojzijem Stepincem i s njime razgovarao. Osvrnuo se, nadalje, na sliku Alojzija Stepinca, rad akademskoga slikara Josipa Botterija Dinija, izloženu pred središnjim oltarom koja prikazuje blaženika koji čvrsto drži križ Kristov s blagim pogledom prema naprijed. “U ovom prikazu našega blaženika prepoznajem važnu poruku za nas danas, u svakome vremenu i svim okolnostima. Blaženi Alojzije je blažen zato što se čvrsto držao Kristova križa u kojemu je spas, život i uskrsnuće naše. On je mogao, unatoč svim nevoljama i progonstvima, zatvorima i nepravednim osudama te lažnim svjedocima, biti blago zagledan u budućnost. Jer, budućnost je Božja. Bog je budućnost. Oni koji su Božji, koji vjeruju u raspetoga na križu i u svome životu usvajaju logiku Kristova križa – njihova je budućnost”, istaknuo je brački dekan u uvodu u misno slavlje. Poručio je da je blaženi Stepinac “kolosalni svjetionik u našemu narodu koji nam svima želi pokazati put, prihvaćajući križ, blago gledajući naprijed”.

Poslije evanđelja koje je svečano navijestio postirski župnik Jure Martinić, homiliju je uputio svjedok iz Stepinčeva vremena o. Kolimbatović. Na početku je podsjetio da je u svojim ranim godinama imao mogućnost biti u blizini Alojzija Stepinca te je često za boravka u Zagrebu tražio prigodu da vidi zagrebačkoga kardinala. Nije moguće, istaknuo je propovjednik, ne sjetiti se njegova dolaska u dominikanski samostan nakon što su Englezi granatirali grad Zagreb, a između ostaloga i dominikanski samostan Kraljice sv. Krunice. Upravo je taj samostan utemeljio kardinal Stepinac te je bio ponosan kada je dolazio u naš samostan, prisjetio se tih dana dominikanac Kolimbatović. Podsjetio je nadalje da je veza dominikanaca sa Stepincem bila nastavljena i u Rimu za vrijeme studentskih dana. Odnosi dominikanaca sa Stepincem nastavljeni su i kasnije, poslije završetka studija u Rimu, po povratku u domovinu. Poticao je dominikance na držanje pučkih misija, na propovijedanje u narodu te na njihov utjecaj u važnim trenucima hrvatskoga naroda, istaknuo je, između ostaloga, o. Kolimbatović. “Svi su ga voljeli, ljubili, poštivali i u njemu gledali pravoga duhovnoga oca. On je naš blaženik. Neka ova naša svečanost bude poticaj da nastavimo svoju povezanost sa Stepincem u duhovnome pogledu. Sjetimo ga se i preporučimo svoje živote i svoj narod Alojziju Stepincu koji je toliko ljubio hrvatski narod. Neka se njegova ljubav koju je živio i širio u svojoj sredini, za svojega života, očituje i poslije njegove smrti. Time što je prestao biti vidljiv među nama, neka nas sve duhovno prožima kako bismo bili pravi štovatelji blaženoga Alojzija Stepinca”, poručio je okupljenim vjernicima pučki misionar i prvi župnik zagrebačke župe Kraljice svete Krunice. Kao redovnik i svećenik o. Kolimbatović djelovao je, osim u Zagrebu, u Dubrovniku, Splitu i Rijeci, a redovnički život posvetio je pučkome propovijedanju i spisateljskome radu.

Misno slavlje završilo je nastupom zbora iz Bola pod ravnanjem prof. Vinka Karmelića. Nakon pričesti brački dekan predvodio je pred slikom Alojzija Stepinca molitvu za proglašenje svetim hrvatskoga mučenika i blaženika. Slavlje Stepinčeva završeno je zajedničkim pjesmom “Zastava nas sveta vodi” svih zborova pred središnjim oltarom supetarske crkve.

Ika.hr