Trio Solemnis u Puli

Trio Solemnis u Puli

Zagrebački Trio Solemnis održao je u ponedjeljak, 1. srpnja, drugoga dana trodnevnice uoči proslave sv. Tome ap., zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, svečani koncert „Na čast sv. Tome“.

„Nastojanje je to, već treću godinu za redom, da se obnovi drevna tradicija održavanja koncerata uvaženih izvođača klasične glazbe uoči svetkovine sv. Tome“, istaknula je uvodeći u koncert producentica  koncerta Elena Roce, glazbenica, pjevačica, orguljašica i vrsna poznavateljica orgulja svjetskoga glasa, predsjednica Udruge Organum Histriae.

Renomirani glazbenici, poznati domaćoj i stranoj publici već dulji niz godina, koji čine Trio Solemnis, Nina Kobler, sopran, Krešimir Marmilić, violina i Milan Hibšer na orguljama, predstavili su ljubiteljima klasične sakralne glazbe zanimljiv svečani program.

„Laudate Dominum“, W. A. Mozarta bila je skladba kojom su ovi vrsni virtuozi glazbe na prvu pokazali publici u kakvom će koncertu imati prigodu uživati. Muziciranje je nastavljeno skladbom „Singet dem Herren“ Dietricha Buxtehudea, a uslijedila je izvedba „Arioso“ J. S. Bacha iz kantate „Ich steh mit einem Fuß im Grabe“. G. F. Händel u ovom je svečanom repertoaru bio zastupljen pjesmom „Singe, Seele, Gott zum Preise“. A V. Vavilov molitvom „Ave Maria“. Uslijedila je „Abendlied“ J. G. Rheinbergera te Vivaldijeva „Nulla in mundo pax sincera“. Posebno oduševljenje publike izazvala je molitva „Zdravo zvijezdo mora“ Ivana pl. Zajca, a zatim je Milan Hibšer okupljenima podario trenutak nastajanja glazbenog djela, izvedbom Improvizacije na temu Svečane pjesme sv. Tomi Apostolu, pokazao je svu snagu i uzvišenost glazbe koju jedne koncertne orgulje poput onih u pulskoj katedrali mogu podariti. Posljednja skladba programa bila je „Alleluja“ iz „Exultate, jubilate“ W. A. Mozarta, a nakon impresivno dugog zahvalnog aplauza publike izvođači su okupljenima podarili još jednu glazbenu „Ave Maria“ koju je za ovaj trio napisao sam Milan Hibšer.

Na kraju koncerta zaključnu riječ uputila je producentica Roce, koja je naglasila nasušnu potrebu stručnog održavanja tih predivnih orgulja u pulskoj katedrali za što se, snagama i zalaganjem entuzijasta volontera brine Udruga Organum Histriae, uz svesrdnu raspoloživost mr. art. Eduarda Kancelara, no bilo bi potrebno jedno ozbiljno investiranje sredstava u njihovo servisiranje, a tek s jednim stručnim liturgijskim orguljašem to bi glazbalo moglo vjernicima i slušateljstvu podariti puni potencijal onoga za što su građene, darovati glazbu koja će u svom najljepšem izričaju slaviti Boga.

Koncert je održan u organizaciji Udruge Organum Histriae, a pod pokroviteljstvom Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule.