Župni zbor sv. Vida iz Brdovca obilježava 30 godina djelovanja

Župni zbor sv. Vida iz Brdovca obilježava 30 godina djelovanja

Vrijedni jubilej koji Zbor slavi ove godine započeo je na blagdan sv. Vida, koji je ujedno i dan općine Brdovec. Na svečanoj sjednici općine Zboru je dodijeljeno javno priznanje povodom

30 godina postojanja i djelovanja. Slavlje je nastavljeno na svečanoj sv. Misi koju je Zbor uzveličao skladnim pjevanjem.

Mješoviti crkveni zbor sv. Vida u Brdovcu osnovan je na prijelazu 1990/91 godinu. Osnivač je bio pok. Župnik Mirko Cigrovski. Od 1991 pa sve do sada djeluje pod vodstvom stalnog dirigenta gosp. Mate Dukića. Kroz sve ovo vrijeme izrastao je u vrsnog izvođača duhovne i svjetovne glazbe. Na programu ima glazbu domaćih i svjetskih autora te prigodne domoljubne pjesme.

Nakon vlč. Cigrovskog na duhovnom rastu Zbora rade brdovečki župnici Andrija Kišićek, Vladimir Trkmić, Ivan Gretić i sadašnji župnnik Danijel Hačko.

Zbor je danas prisutan osim na nedjeljnim i blagdanskim misama na svim vjerskim i kulturnim manifestacijama naše župe i općine Brdovec. Vrlo često nastupa izvan naše župe diljem domovine od Fažane, Trsata, Vukovara Međugorja…

Od 2003. godine zbor je registriran kao Udruga te osim matične Župe ima potporu i Općine Brdovec.

Nakon registracije Udruge Zbor vode predsjednici Josip Geršak, zatim pok. Vlado Moharić te sadašnji predsjednik Ivica Meštrović.

Marljivi rad prepoznat je i šire, te Zbor sa hrvatskim radijem 2005. snima CD sa 30-tak pjesama koje ulaze u fundus hrvatske baštine na što su članovi posebno ponosni.

Cijelo vrijeme svog djelovanja sve do kraja 2018. god. zbor prate orguljašice časne sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog iz Lužnice počevši od sestre Rozine, Agnete, Antonije. Zbor sada prati na orguljama g. Mladen Kuhar.

Osim što članovi zbora svojim pjevanjem pomažu u pastoralnom životu župe, nastoje sakramentalnom praksom potvrditi vjernički život, što je i zalog budućnosti.

U ovo teško vrijeme, korona krize, kada nije lako biti discipliniran te svjedočiti i pjevati Bogu na slavu, skromno obilježavamo ovaj jubilej te smo se oprostili 23.08.2020. sa našim župnikom vlč. Ivanom Gretićem I župnim vikarom Majkom Rušecom. U ovim novim okolnostima, nimalo sklonim bilo kakvom okupljanju, nastavljamo sa radom uz potporu Vlč. Danijela Hačka i župnog vikara Matije Novačkog.

A.B. Brdovec, 23.08.2020/ 15.11.2020.