Zlatna harfa u Osijeku

Zlatna harfa u Osijeku

OSIJEK – Tradicionalna smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ Osječkog zapadnog dekanata održana je 6. svibnja u Osijeku u konkatedrali Sv. Petra i Pavla, ap., uz ovogodišnje tematsko geslo „Divan je Bog u svetima svojim“ posvećena slavlju 50. obljetnice proglašenja svetim Nikole Tavelića i 100. obljetnice Družbe Kćeri Milosrđa – bl. Marije Petković. Smotra je okupila više od 150 djece iz šest osječkih župa i svaki zbor je, nakon svečanog misnog slavlja, otpjevao dvije pjesme – jednu u čast zaštitniku svoje župe, drugu po vlastitomu izboru. 

Podsjetivši kako smo kroz pjesmu bliži Bogu i jedni drugima, „s pjesmom rastemo u vjeri i svaka je sveta misa velika gozba jer pjevamo Isusu koji nas je pozvao“, priređivačica smotre s. Branka Čutura, zborovoditeljica u konkatedrali, otvorila je susret crkvenih pjevača i svirača te je, pozdravljajući zborove i njihove voditelje, podsjetila na svece naslovnike župa. Ulaznom pjesmom „Ovo je dan“ počelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Adam Bernatović, dekan Osječkog zapadnog dekanata i konkatedralni župnik, uz suslavljenje Tomislava Benakovića, župnika Župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića, i Florijana Zagorščaka, vikara retfalačke Župe Uzvišenja sv. Križa, a posluživao je đakon Domagoj Brkić. Uvodeći u misno slavlje dekan Bernatović naglasio je kako se „Zlatna harfa“ održava na spomendan sv. Dominika Savia, zaštitnika mladeži, sveca od kojega učimo, posebice djeca čija srca danas slave Gospodina pjesmom, te je u propovijedi govorio o odlikama svetačkoga života mladoga svetca Dominika Savia. „Tema naše smotre divno se poklopila sa spomendanom jednoga od najmlađih svetaca Katoličke Crkve i želim, doista, da svima nama bude primjer koji ćemo ponijeti svojim kućama. Kao mali zavolio je Isusa i Majku Mariju, s pet godina je bio ministrant, u sedmoj godini primio je prvu svetu pričest i toga dana donio životne odluke: ‘Ispovijedat ću se često i ići na pričest svaki put kad mi ispovjednik dopusti; slavit ću svečano crkvene blagdane; moji će prijatelji biti Isus i Marija; radije ću umrijeti za Isusa, nego sagriješiti.’ Umro je s nepunih petnaest godina, a kao dvanaestogodišnjak susreo se sa sv. Ivanom Boscom od kojega je tražio pomoć da postane svet“, kazao je propovjednik te razložio kako nam sv. Dominik Savio uzorno pokazuje primjere poslušavši Boscov savjet za put do svetosti: budi radostan i kad si tužan (sve ono što te uzrujava i oduzima mir, nije od Gospodina; odagnaj to od sebe), moli i ispunjavaj svoje školske dužnosti te pomozi svojim vršnjacima dobročinstvima! U liturgijskom čitanju i pjevanju sudjelovali su članovi zborova, a pjevanje, uz ravnanje Valentine Vojnović, su pratili tamburaši i gitaristi.

Revijalni dio „Zlatne harfe“ raspjevano je održan uz vodstvo s. Branke Čuture. Nastupili su zborovi župa: Sv. Josip Radnik, Osijek (zborovoditeljica Valentina Vojnović) s pjesmama Zaručniče presveti  (Bruno Krajcer), Jer ti si predivan Bog (Craig Musseau) i svirači: Ante Papić, Lora Vojnović, Leon Janković, Sven Koški i Filip Budimir; Sv. Leopold B. Mandić, Osijek (zborov. Željka Paudenović) – Sv. Leopoldu (Bruno Krajcar), Primit ćete snagu  (Michael Talbot) i svirači: Stjepan Čurčić i Luka Petanjak; Sv. Luka, ev.,  Josipovac (zborov. Marija Varžić) – Sveti Luka suradniče (fra Zvonko M. Pšag), Ojačaj vjeru moju Gospodine  (Zdravko Marković), i sviračica Lana Zec; Sv. Josip,  Josipovac (zborovođa Vlado Najbauer) – Zaštitniku domovine sv. Josipu (Dražen Car), Čini dobro (Balažin-Jalšovec), i sviračica Valentina Bijelić; Uzvišenje sv. Križa, Osijek (zborov. Marijana Matijević) – Uzvišenju svetog Križa (Marijana Matijević), Molitva   (Mario Brkić), i svirači Filip Lažeta i Marija Nađ; Sv. Petar i Pavao, ap., Osijek (voditelji zbora Dubravka Matić i s. Branka Čutura, dirigentica s. Branka Čutura) – Himan Apostolskim prvacima (T. Dinko Glavaš , N. Bogdan Rudinski), Gospod mene vodi (Vis Navještenje), te sviračice: Dubravka Matić, Marta Kovačević i Dunja Molnar.

Naposljetku programa mons. Bernatović čestitao je sudionicima smotre praćen pljeskom publike i zahvalno uručio najmlađim članovima zborova „Priznanje za nastup“. Smotru su uz brojne članove obitelji zboraša i voditelje župnih zborova, pratili svećenici i retfalački župnik Ivan Jurić. Susret je nastavljen druženjem uz trpezu u dvorištu gornjogradske župe gdje se domaćinstvu pridružio konkatedralni župni vikar Antun Nikolić i župne suradnice. Prva smotra „Zlatne harfe“ u Hrvatskoj je održana u đakovačkoj katedrali 1985., a u Osijeku traje od 1995. godine. Nevenka Špoljarić

Preuzeto s: https://djos.hr/zlatna-harfa-u-osijeku/