Zlatna harfa u Međugorju

Zlatna harfa u Međugorju

Pjevanje dječjih zborova – Zlatna harfa, 35. po redu, održana je u subotu (11. svibnja 2019.) u Međugorju.

Na ovogodišnju Zlatnu harfu stiglo je 2.000 djece okupljene u 70-ak zborova iz šest biskupija, odnosno nadbiskupija: Mostarsko-duvanjske, Splitsko-makarske, Banjolučke, Dubrovačke, Zadarske i Vrhbosanske.

A sve je započelo 1984. godine u hercegovačkoj župi Kočerin. Ideja fra Miće Pinjuha proširila se iz Hercegovine u Bosnu, Hrvatsku, sve do Subotice u Srbiji i postala najvažniji događaj u pastoralu djece.

Budući da “tko pjeva dvostruko moli“ u Međugorju se izlilo puno dječje molitve, pjesme i radosti, a svi oni pojedinačno su predstavili svoje male zborove.

Radosna srca svu okupljenu djecu dočekao je i pozdravio domaćin, međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je u svojoj propovijedi čestitao djeci jer sudjeluju u 35 godina proslave Zlatne harfe i upitao ih: ”Zašto pjevate?”.

-Volimo pjevati! Slavimo Boga!… nabrajali su djeca svoje razloge.

-Isus kaže: ”Budite kao djeca, jer nećete ući u Kraljevstvo Božje, ako ne budete kao djeca”. Isus uspoređuje Kraljevstvo Božje s djecom, jer mogu rasti. On želi da rastemo i pjevamo. Svi možemo rasti u dobroti, u ljubavi… Kao Majka Terezija, kao drugi sveci… Ja mogu biti genij dobrote! Ja mogu biti genij ljubavi!, kazao je u svojoj propovijedi fra Marinko Šakota, pozvavši djecu da uvijek budu sretna i kazavši kako ”ne možemo da ne pjevamo misu, jer je u nama velika radost zbog ljubavi Božje prema nama”.

Svetu misu predslavio je apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, koji je pozdravio sve dječje zborove pristigle na ovu Zlatnu harfu.

Svima se zahvalio i fra Stipica Grgat pročelnik povjerenstva za Zlatnu harfu uime Vijeća franjevačkih zajednica, naglasivši kako su kroz Zlatnu harfu prošli brojni solisti, svirači, svećenici, župnici, predstavnici sredstava javnog priopćavanja…

-Zlatna harfa počela je ovdje, u blizini u župi Kočerin, a danas 35 godina poslije opet je ovdje. Zahvaljujem Gospodinu da smo baš u Međugorju, kazao je fra Stipica Grgat, zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog događaja, kao i svima koji pomažu i vode rad zborova u župama.

Ovo je prvi put da se ovoliko zborova okupilo na Zlatnoj harfi, a svi su dobili i dar- zahvalnice za svaki zbor, zbirku skladbi za dječje zborove pod naslovom Uzmi me za ruku koju je uredio fra Stipica Grgat i, naravno, krunicu.

medjugorje.hr.