Zlatna Harfa – Ilača

Zlatna Harfa – Ilača

U svetištu Gospe Ilačke u subotu 11. svibnja 2019. održana je ovogodišnja Nadbiskupijska Zlatna harfa. Tim je slavljem obilježena 35. godišnjica postojanja ove smotre.

Prva Zlatna Harfa održana je 1. 7. 1984. u Kočerinu u Hercegovini pod vodstvom i na inicijativu fra Miće Pinjuha. Vrlo brzo je prihvaćena u širim krugovima, te s ponosom ističemo da je upravo prva smotra u Hrvatskoj održana već 1985. u našoj katedrali u Đakovu.

U današnje vrijeme je u Hrvatskoj je uključeno u harfu oko 200 malih zborova s gotovo 7000 djece, a našoj se Nadbiskupiji održava svake godine na 7 mjesta uključeno oko 40-45 zborova s 1200-1400 djece. I u ovoj prigodi je istaknuta velika uloga redovnica koje su s velikim žarom i ljubavlju odnjegovale kroz liturgijsku glazbu generacije djece i mladih i uz župnike na svojim ramenima iznijele teret teškim godina komunističkom režima.

Susret u započeo pozdravom domaćeg župnika vlč. Ivana Đakovca koji je svima izrazio dobrodošlicu te ih upoznao s poviješću ovoga 154 godine starog svetišta a nastavljen svibanjskom pobožnošću uz pjevanje litanije Majci Božjoj.

Misno slavlje predvodio je mo. Ivan Andrić, voditelj Nadbiskupijskog ureda za crkvenu glazbu uz koncelebraciju desetak svećenika.

U svojoj homiliji vlč. Andrić naglasio je usmjerenost pjesme prema Kristu uskrsnulom. Kršćani su od samih početaka pjesmom veličali Boga, kršćani su narod pjesme upravo zato jer su imali nešto što ih je radovalo, a to je Isus Krist. Zahvalio je djeci i voditeljima zborova na trudu, rekavši kako je Zlatna harfa dokaz da smo kroz pjesmu bliži Bogu i jedni drugima. Na kraju misnoga slavlja, više od 800 djece i nazočnih vjernika pozdravilo je Nebesku Majku pjesmom Kraljice neba.

I na ovoj Zlatnoj harfi do izražaja su došle liturgijske pjesme kojima djeca slave Boga. Prisutno je bilo više od 700 djece iz 30 župa, podijeljenih na sedam regija, i kao takvi u združenim zborovima u revijalnom dijelu otpjevali po jednu zajedničku pjesmu. Na smotri su sudjelovale naše sestre, s. Ankica Tomas, s. Mihajla Musić, s. Jelena Kovačević, s. Nikolina Nikolić, s. Ana Cvitanušić, s. M. Kristijana Kolić i s. M. Branka Čutura, sa djecom iz župa u kojima djeluju.

s. M. Branka Čutura