Zlatna harfa Dubrovačke biskupije

Zlatna harfa Dubrovačke biskupije

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Dubrovačku biskupije održana je u subotu 21. listopada u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Na susretu su sudjelovala četiri zbora: Dječji župni zbor „Stope“ iz župe Svih svetih u Blatu, „Lapadski anđeli“ iz župe sv. Mihajla u Dubrovniku, Dječji zbor sv. Andrije iz župe sv. Andrije u Dubrovniku i Dječji katedralni zbor.

Pod vodstvom svojih voditeljica s. Danijele Škoro, s. Veselke Grebenar, profesorica Jelene Erić i Luce Ćatić djeca su radosnim pjevanjem animirala euharistijsko slavlje koje je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić. On je u propovijedi djeci govorio o anđelima, svecima i sveticama te o slavljenju pjesmom Gospodina. „Kada slavimo svetu misu onda su s nama i svi sveci okupljeni oko oltara Gospodnjeg gdje nam dolazi Isus. Jako je važno da mu otvorimo srce, onda će nam Isus dati jako puno“,  kazao je katedralni župnik.

Pojasnio je i razliku između pjevanja i slavljenja. „Vi možete razne pjesme pjevati“, rekao je, „ali kada u vjeri pjevamo onda slavimo Boga i naše pjevanje pomaže i svima drugima koji nedjeljom dolaze u crkvu da i oni slave, da nam svima srce i duša pjevaju.“ Govorio je i o tome kako takvo pjevanje pomaže rastu vjere, nade i ljubavi te kako je Gospa ona koja je najviše slavila Gospodina.

U revijalnom dijelu susreta dječji zborovi su se predstavili s nekoliko pjesama, a cijeli program se odvijao pod nazivom „Divan je Bog u svetima svojim“. Time su se željele istaknuti dvije obljetnice: 50. obljetnica proglašenja svetim Nikole Tavelić i 20. godina od beatifikacije bl. Marije Petković. Voditelji programa Matej Marić i s. M. Anamarija Vuković su svojim nastupom uprizorili ove osobe dodajući tako još jednu zanimljivu dimenziju susretu.

Dječji glasovi i srca također su se ujedinila u zajedničkoj molitvi Bogu za mir u svijetu tako što su svi kleknuli i izmolili tri Zdravo Marije.

Katedralni župnik je na kraju predstavnicima zborova podijelio priznanja za sudjelovanje i zahvalio svima na dolasku i sudjelovanju.

Druženje se nastavilo u Pinakoteci Biskupske palače i programom kojeg su u Biskupijskom sjemeništu pripremili animatori Dubrovačke biskupije pod vodstvom povjerenika za mlade don Iva  Markića.

Ovim susretom pokušava se u Dubrovačkoj biskupiji obnoviti Zlatna harfa, susret dječjih župnih zborova koji njeguju i promoviraju liturgijsku glazbu. Zlatna harfa se u biskupije više puta održavala, no onda bi dolazili periodi prekida održavanja te ponovnog pokretanja. U međuvremenu su se priređivali drugi oblici susreta dječjih župnih zborova. Sadašnja povjerenica Zlatne harfe u Dubrovačkoj biskupiji je s. Danijela Škoro.

Preuzeto s: db.hr/obnova-smotre-zlatna-harfa-u-dubrovackoj-biskupiji/