Zlatna harfa 2017. – Donjomiholjački, Valpovački, Županjski, Drenovački i Otočki dekanat

Zlatna harfa 2017. – Donjomiholjački, Valpovački, Županjski, Drenovački i Otočki dekanat

Na temu „Kliči Bogu glasom radosnim“ u subotu 20. svibnja 2017. u crkvi Svetog Andrije, apostola u Viljevu održana je Zlatna harfa Donjomiholjačkog i Valpovačkog dekanata. Misno slavlje u 10.30 sati predvodio je viljevački župnik vlč. Josip Kalmar. Šest prijavljenih zborova pjesmom je animiralo misu. Smotru su otvorile dvije članice domaćeg župnog zbora Krijesnice riječima: „Sveta misa je najveća dragocjenost koju kršćani katolici imaju. Ovom svetom misom smo služili Bogu i dali mu sebe i svoju vjeru da nas može poučiti i preobraziti. Ispunjeni Božjom milošću nastavit ćemo ovo druženje i Boga slaviti pjesmom.“

Za prvu Zlatnu harfu

Revijalni dio započeo je nastupom zbora MIR iz Donjeg Miholjca koji je otpjevao „Aleluja, radujmo se svi“ i „Riječ je u početku bila kod Boga“. Zbor broji 20 članova a vodi ga s. Marija Bajić. Drugi po redu nastupio je zbor „Marijine zvjezdice“ iz Rakitovice kojim ravna prof. Ivana Šerić Miličić. Predstavili su se pjesmama „ O, da bude“ i „Hvaljen i slavljen dovijeka“. Domaći zbor „Krijesnice“ otpjevao je „Blagujemo Tijelo Kristovo“ i „Moje nebo“. U njemu pjeva i najmlađa pjevačica ovoga susreta – petogodišnja Marta Knežević. Voditeljica zbora je gđa Monika Fekete. Kao svoju posebnost istaknuli su da uz nove duhovne pjesme uče i one stare liturgijske pjesme koje su pjevale njihove bake i djedovi a koje su tijekom godina izostavljene iz liturgijskog repertoara. Nastoje te pjesme pjevati što češće na svetoj misi kako bi ih sačuvali od zaborava.

Župni zbor župe Sv. Petra i Pavla u Petrijevcima, koji je nastao prije 6 mjeseci, predstavio se pjesmama „Ovo je dan“ i „Ostani s nama“. Ovo je bio njihov prvi javni nastup za koji ih je uvježbala voditeljica gđa Višnja Šamadan. Potom je nastupio zbor „Angelus“ iz Bizovca, osnovan prije godinu dana. Iza sebe imaju dva javna nastupa u župi, a ovo im je prvo sudjelovanje na „Zlatnoj harfi“. Za razliku od ostalih dječjih zborova, koji okupljaju mlađu i stariju osnovnoškolsku djecu, ovaj zbor okuplja samo djecu od 2. do 4. razreda osnovne škole, njih 24-ero. Uvježbava ih prof. Sandra Lovrinčević koja je i scenski doradila pjesme sa kojima su se predstavili: „Tiho, tiše“ i „Zagrljeni u duši“.

Posljednji je nastupio zbor „Mirjam“ iz Valpova. Vodi ga s. Danijela Škoro a oko 60 pjevačica i pjevača ovog zbora otpjevali su „Gdje god su dvojica“ i „Yesu in wangu“. Uz domaćega župnika smotru je pratio i donjomiholjački župnik vlč. Josip Antolović. Na kraju susreta preč. Kalmar zahvalio je malim pjevačima na „prekrasnom doživljaju koji su nam pružili te tako pokazali da djeca itekako mogu dati svoj doprinos u životu župne zajednice“. Smotru zborova vodile su članice domaćeg zbora Krijesnice, a priznanja sudionicima uručio je preč. Kalmar.

Sonja Devčić