Zbor iz Cambridgea održao koncert u Splitu

Zbor iz Cambridgea održao koncert u Splitu

U splitskoj katedrali sv. Duje, 10. srpnja 2016. veliki mješoviti zbor The Chapel Choir of  Pembroke College iz Cambridgea (Engleska), u organizaciji Splitsko makarske nadbiskupije i župnog ureda katedrale sv. Duje, održao je cjelovečernji koncert ispunjen liturgijskim skladbama.

U izvrsnom akustičnom i sakralnom ambijentu splitske katedrale pod ravnanjem čak trojice dirigenata Grega Drotta, Richarda Parinsona i Anthanya Graya, zbor je izveo zahtjevne polifone skladbe na engleskom niza skladatelja (Drott, Byrd, Wingham, Tavener, Lauridsen; Bruckner, Rachmaninoff, Whitacre, Willan, Holst). Brojna publika koja se te večeri odlučila prisustvovati koncertu unatoč velikoj vrućini s velikim zanimanjem i odobravanjem pratila je i dugotrajnim pljeskom nagrađivala izvođače s međunarodnim ugledom koji su i ovom zgodom pokazali da uistinu zaslužuju tu reputaciju.

Zbor svakog tjedna redovito pjeva u Kraljevskoj kapeli na Sveučilištu u Cambridgeu u Engleskoj. Broji 30 članova koji su studenti u različitim akademskim disciplinama. Pjevaju uglavnom liturgijsku glazbu, a već su izdali nekoliko nosača zvuka. Zbor zimi nastupa po Ujedinjenom Kraljevstvu, a ljeti nastupaju diljem Europe i svijeta (SAD, Hong Kong, Singapur, Italija, Norveška, Danska, Njemačka, sl.). 2012. godine nastupili su na Dubrovačkim ljetnim igrama. Svojim nastupima posjetitelje upoznaju s bogatom tradicijom anglikanske zborske glazbe.

Ivica Luetić