Završetak 2. vinkovačkoga orguljaškog festivala

Završetak 2. vinkovačkoga orguljaškog festivala

2. vinkovacki orguljaški koncert

Koncertom Vedrana Kocelja (truba) i Katarine Javora (orgulje) 10. rujna u crkvi Sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima, završio je bogat program 2. Vinkovačkog orguljaškog festivala – Organum Cibalae. Kocelj i Javora izveli su skladbe G. Ph. Telemanna, J. S. Bacha, H. Tomasija, F. Couperina, P. Ebena, A. Klobučara i G. F. Haendela.

Katarina Javora maturirala je klavir u Glazbenoj školi „Blagoje Bersa“ u Zagrebu u klasi profesorice Renate Strojin Richter. Trenutačno predaje glazbeno-teoretske predmete u Umjetničkoj školi Franjo pl. Lučić u Velikoj Gorici, a od 2000. godine je orguljašica u župnoj crkvi Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu. Vedran Kocelj diplomirao je trubu na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u razredu Stanka Arnolda. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Johna Wallecea, Boa Nilsona i Eda Carrola. Jedan je od vodećih solista na trubi sa širokim rasponom repertoara.

Drugi Vinkovački orguljaški festival – Organum Cibalae organizirali su Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske i Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Vukovar u Vinkovcima. Od petka 2. rujna do subote 10. rujna održana su tri koncerta, dvije koncertne mise i orguljaška radionica za crkvene orguljašice i orguljaše. Vinkovački orguljaški festival Organum Cibalae obuhvatio je organizaciju orguljaških koncerata uz slobodan ulaz, a u svrhu obogaćivanja kulturne ponude grada i promocije ozbiljne glazbe, posebice među mladima i svima koji za to imaju potrebe. Organizatori zahvaljuju na pomoći Ministarstvu kulture i Župi sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima.

Snježana Kraljević