Zadar: svečani koncert u čast sv. Krševana i dana grada Zadra

Zadar: svečani koncert u čast sv. Krševana i dana grada Zadra

ivanSvečani koncert u čast sv. Krševana, ususret njegovom blagdanu i proslavi Dana Grada Zadra, u srijedu 23. studenog 2016. g. nakon Svečane Večernje u katedrali sv. Stošije u Zadru održali su orguljaš don Ivan Urlić i Katedralni zbor sv. Stošije, pod ravnanjem Žana Morovića, regens chorija zadarske katedrale. U zboru u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića solisti su bili Zdenko Stipčević, tenor i Branimir Buturić, bariton.

Izveli su sljedeće skladbe: Koncert u G-duru (BWV 592) (J. S. Bach), Oče naš (N. Kedrov), Majko naša, rajska slavo (M. Ćurković), Sonata za orgulje (J. Bajamonti), Jesus, bleibet meine Freude (iz kantate BWV 147) (J. S. Bach), Na slavu Božju (Š. Marović), Toccata i fuga u d-molu (BWV 565) (J. S. Bach), Suite Gothique – Toccata (L. Boëllmann), Canonnade (C. Balbastre). Odabrani repertoar prikladan je za vrijeme završetka liturgijske godine u ozračju svetkovine Krista Kralja i kao najava blagdanskog iščekivanja Došašća.

Koncert su pohodili i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, svećenici i redovništvo te zainteresirana publika, a održan je u sklopu manifestacije Krševanovi dani kršćanske kulture u organizaciji Zadarske nadbiskupije, u ime koje se prisutnima obratio Žan Morović. Čestitao je orguljašu Urliću na godišnjici njegovog đakonskog ređenja toga dana, u sjećanju na njegov prvi stupanj prezbiterata. Zaključno su svi prisutni izveli Himan sv. Krševanu čiji refren glasi: ‘Zadra grada ures ti si, Krševane dični, svet. Hvalu tebi nebo pjeva, Crkva štuje, slavi svijet. Zaštitu sad drevnom gradu i svom vjernom puku stog, Krševane, ti isprosi, nek nas čuva dobri Bog!’

Don Ivan Urlić je svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, a od listopada 2016. djeluje kao glazbeni pedagog u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu. Kao glazbenik je djelovao i u splitskom sjemeništu i na bogosloviji vodeći klapu sjemeništaraca i bogoslova. Korepetitor je Akademskog zbora Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu i zborovođa u svojim rodnim Jesenicama i Strožancu. Bio je dirigent Mješovitog zbora Hosana župe sv. Petra apostola u Zagrebu (2010.-2015.). Održao je samostalne koncerte u Zagrebu, Splitu, Zadru, Pločama, Sinju, Hvaru i Podstrani. Sa zborom župe Gospe Fatimske iz Splita snimio je nosač zvuka ‘Idi, javi mojoj braći’.

Ivan Urlić je 2010. g. upisao Institut za crkvenu glazbu ‘Albe Vidaković’ KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Orgulje studira u klasi prof. Elizabete Zalović. Studij crkvene glazbe završava izvrsnim uspjehom 2014. g. te prima dekanovu nagradu za najboljeg studenta. U lipnju 2015. g. diplomskim koncertom na orguljama završio je studij na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u klasi profesora Marija Penzara i time stekao naslov magistar glazbe. God. 2015. upisao je postdiplomski specijalistički studij iz orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva crkvenih glazbenika.

Ines Grbić