Visoko, koncert klasične glazbe

Visoko, koncert klasične glazbe

U petak 27. kolovoza 2021. godine održan je koncert klasične glazbe u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Visokom kraj Brezničkog Huma. Koncert je organiziran povodom godišnjice posvete župne crkve. Organizator koncerta, župnik preč. Ivan Šestak istaknuo je duhovnu i umjetničku važnost održavanja koncerata klasične glazbe u crkvama. ‘’Brojni gradovi i veće sredine nemaju mogućnost uživanja u klasičnoj glazbi. Ovi mladi izvođači unjeli su radost i duhovnu snagu glazbenog jezika unutar zidova ove naše župne crkve. Veseli me spoznaja da klasična glazba među mladima ne zamire, te da u našim, malim sredinama, postoji želja održavanja istih’’ – istaknuo je preč. Šestak. Orgulje župne crkve u Visokom prije nekoliko mjeseci u potpunosti su restaurirane, te se sve češće koriste i kao koncertni instrument.
Crkvu su ispunili glasovi mladih pjevačica, magistra solo pjevanja, sopranistice Gabrijele Deglin, rođene visočanke, te mezzosopranistice Katarine Kopjar uz pratnju Ivona Fabijanca na orguljama.

Gabrijela Deglin (Visoko, Varaždin) 2019. godine završava magisterij solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi doc. Terezije Kusanović. Debitirala je u brojnim ulogama. Kao studentica osvaja nagrade na pjevačkim natjecanjima. Sudjelovala je i na Međunarodnom natjecanju Hans Gabor Belvedere. Dobitnica je Rektorove nagrade za izvrsnost. Trenutačno je članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci.

Katarina Kopjar (Remetinec, Varaždin 1995.) srednjoškolsko obrazovanje završava u varaždinskoj glazbenoj školi te paralelno u Prvoj gimnaziji Varaždin. U studenom 2020. završava studij pjevanja na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz u klasi prof. Hermine Haselböck. Tijekom studija sudjeluje u brojnim projektima (opera „Čarobna frula“ W.A.Mozarta (dirigent: Frank Cramer), opera „Hoffmanove price“ J. Offenbacha i druge) i festivalima (Lehar Festival Bad Ischl (2017.), a za vrijeme sezone 2018./2019. članica je Extrachora u operi u Grazu. Trenutno je na stručnom usavršavanju na Muzičkoj akademiji Zagreb u klasi prof. Renate Pokupić.

Ivon Fabijanec (Koprivnica) diplomirao je teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje nastavlja studij glazbene pedagogije na Institutu za crkvenu glazbu. Kao student djeluje u glazbenom životu zagrebačke prvostolnice. Sudjeluje u pripremanju nosača zvuka „U tebe se uzdam, Gospodine“ kao voditelj i orguljaš Okteta zagrebačkih bogoslova. Aktivno djeluje kao orguljaš i zborovođa u župama Močile, Legrad i Ludbreg.

Mnogobrojna publika imala je prilike čuti djela poznatih glazbenih velikana J. S. Bacha, F. Schuberta, W. A. Mozarta, W. Gomeza, P. Mascagnia i mnogih drugih. U oblikovanju programa nastupila je i mlada naratorica Rafaela Deglin koja je interpretirala dvije duhovne poezije A. B. Šimića i V. Nazora.

Tekst: Martina Deglin
Foto: Manda Zrno