Uskrsni koncert Zbora „Roženice“

Uskrsni koncert Zbora „Roženice“

U prelijepoj župnoj crkvi Sv. Mihovila u Žminju, u nedjelju je održan tradicionalni Uskrsni koncert.

Koncert je otvorila Kristina Puh Leko koja je na orguljama izvrsno odsvirala Haendelov Hallelujah.

Nakon pozdravne i uvodne riječi Milana Galanta, voditelja zbora Roženice i biografije zbora Roženice, koju je pročitala Emina Svilar nastavljen je koncert, uz slijedeće pjesme:

Tradicijske uskrsne napjeve raznih autora i Mozartovu „Alleluju“ izvrsno je izvela sopranistica Tina Galant, učenica solo pjevanja, uz pratnju Daniele Zgrablić na klaviru, također učenice Srednje glazbene škole u Rijeci.

Nakon toga je Kristina Puh Leko, na orguljama izvela Intermezzo E.Marricone, a Daniela Zgrablić na klaviru Nocturno F. Chopina.

Pjevajući svečanu tradicijsku pjesmu „Kraljice neba“ , članovi zbora Roženice su došli do središnjeg oltara, gdje su nastavili koncert skladom Ivana Plemenitog Zajca „Zdravo Marijo“ i Antona Brucknera „Locus Iste“.

Finale drugog čina opere „La forza del destino“ G. Verdi otpjevao je mješoviti zbor Roženice, a ulogu Leonore iz opere „Moć sudbine“ dočarala je sopranistica Snježana Mrak.

Veliki glazbeni genij, Wolfgang Amadeus Mozart, je inspiraciju za skladbu „Ave Verum Corpus“ pronašao u duhovnom tekstu iz XIV stoljeća.  Zbor Roženice je sa posebnim ponosom otpjevao ovu skladbu u čast obilježavanja 260 godina od skladateljeva rođenja.

U nastavku je Milenko Ladavac, tenor i dugogodišnji pjevač zbora Roženice uz zbor i pratnju na orguljama izveo Franckov „Panis Angelicus“ a zatim sa Milanom Galantom također pjevao solo dionicu u stavku Gloria iz „ Misse Brevis“ Chrarlsa Gounoda.

Nakon zahvale velečasnom Rovisu, žminjskom župniku i razmjene prigodnih darova Pazinski zbor Roženice izveo je skladbu „Hallelujah“ Leonarda Choena. Solistica je bila Nika Katarina Zidarić.

Ines Kovačić Drndić, dirigentica zbora zahvalila je publici, pjevačima zbora Roženice, svim solistima i solisticama te orguljašici Kristini Puh Leko i  klaviristici Danijeli Zgrablić.

Voditeljica koncerta Emina Svilar pročitala je biografiju zbora Roženice koji je osnovan još 1979., ali ne gubi entuzijazam i karizmu nego, kako je rekla, te se emocije i muzikalnost povećavaju iz koncerta u koncert. Zaslužne su tu svakako redovite probe na kojima se razina kvalitete izvedbe dovodi na sve veći nivo uz sve ljepši i usklađeniji zvuk. U prilog tvrdnji idu i nagrade koje je zbor osvojio u posljednje dvije godine. Kao predstavnik Istarske županije, zbor je 2014. godine sudjelovao na 47. Državnom susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu i osvojio nagradu stručnog povjerenstva za energičnost i temperamentnost u izvođenju istarskih skladbi. Na međunarodnom festivalu zborova Chorus Inside Croatia koji se održao u Rovinju 2014. godine zbor je osvojio zlatnu plaketu i prvu nagradu u kategoriji lirske glazbe a dirigentica Ines Kovačić Drndić osvojila je nagradu za najboljeg dirigenta festivala. Na istom prošlogodišnjem natjecanju Zbor je osvojio srebrnu nagradu u kategoriji folklorne glazbe.

Emina Sviličić je rekla da su ponosni što nas prve mogu izvijestiti da je dirigentici Ines Kovačić Drndić upravo ovaj petak, 01. travnja u okviru 4. međunarodnog simpozija Ars Choralis u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa, dodijeljeno priznanje u obliku strukovnog naziva Maestra Mentorica Hrvatske udruge zborovođa za trajne rezultate visoke umjetničke razine.

zbor-rozenice

http://www.biskupija-porecko-pulska.hr