Uskrsni koncert u Novom Sadu u znaku molitve za žrtve u Beogradu i Mladenovcu

Uskrsni koncert u Novom Sadu u znaku molitve za žrtve u Beogradu i Mladenovcu

U Župnoj crkvi Imena Marijina u Novom Sadu u nedjelju, 7. svibnja 2023. godine održan je uskrsni koncert u sklopu spomena za sve tragično nastradale žrtve oružanih napada u Beogradu i Mladenovcu.

Dvojezični molitveni spomen, na hrvatskom i mađarskom jeziku, predmolio je župnik te župe mons. Attila Zsellér, a sudjelovali su i ostali svećenici koji su na službi u toj župi: župni vikari Nebojša Stipić, Ákos Horváth i Dezső Serfőző, te župnik i kapelan iz temerinske Župe sv. Rozalije Tibor Szöllősi i Dávid Sáfrány.

Nakon ulaza klera u procesiji i kađenja oltara i raspela, nagovorom se na hrvatskom jeziku vjernicima i posjetiteljima obratio domaći župni vikar Stipić, a na mađarskom jeziku vikar Horváth. „U ovozemaljskom hodu do Nebeskog Jeruzalema prate nas mnoge poteškoće, padovi, gubici, tragedije. Tako je čovječanstvo još jednom palo pod jarmom grijeha i Zloga u nezapamćenoj tragediji za naš narod u Beogradu i Mladenovcu“, rekao je. „Kao djeca Uskrsa i Uskrsloga, u tuzi koja obavija našu dušu, u strahu i trepetu za živote naše i živote naše djece, u pomrčini razuma, mimo svake logike, mimo svakog očekivanja, s Bogom sakupljamo snagu da ipak zapjevamo „Aleluja“. Dok nam izgledna budućnost izmiče pred očima našim – jer djeca jesu budućnost – tužna srca još žarče mole tebe, Bože: da se Tebi vratimo, da se Tebi opet okrenemo, da Tvoje riječi opet čujemo. Ne daj nam Kajinovu sudbu, nego milu Abelovu žrtvu“, kazao je vlč. Stipić.

„Započinjući ovaj spomen za nastradale žrtve, u molitve svoje pjesmom, riječima i tišinom uzdignute, stavljamo i sve roditelje, braću i sestre, obitelji, rodbine i prijatelje onih koji u tuzi svojoj nastavljaju svoj hod. Prizivamo Božje milosrđe na njih, nadu i snagu. Jer Ti, dobri Bože, znaš što je gubitak djeteta. Utješi ih. Zločincima podaj prijeko potrebno kajanje. Žrtvama otvori vrata Nebeska, da uđu u radost doma Tvojega“, dodao je Stipić te zamolio vjernike i publiku: „U ozračju sućuti i molitve, ali i slavljenja Kristova uskrsnuća, znajući kako je pobijeđena smrt, kako će na koncu biti nadoknađen svaki gubitak, otvorimo svoja srca. Sve vas, prisutne, molim da umjesto pljeska bude tišina i molitva“.

Na koncertu, čije je održavanje u ovoj crkvi u uskrsnom vremenu postala tradicija, sudjelovao je domaći mješoviti župni zbor „Laudanti“ kojim je ravnao kantor i zborovođa ove župe David Bertran. Kao solistica nastupila je sopranistica Milica Majstorac, na violini Ilija Bogdanović a za orguljama Apolonia Detari i D. Bertran. Izvedene su skladbe inspirirane Isusovim uskrsnućem, te marijanske, autora Perana, Younga, Stajića, Prepreka, Bacha, Crnkovačkog, Lešćana, Brucknera, Lengsteimera, Adamiča, Handela, Cossetta i Leha.

Izvor: https://ika.hkm.hr/crkva-u-svijetu/uskrsni-koncert-u-novom-sadu-u-znaku-molitve-za-zrtve-u-beogradu-i-mladenovcu/