U Rimu održan kongres „GLAZBA I CRKVA – kult i kultura 50 godina nakon instrukcije Musicam sacram (MS 1967.)“

U Rimu održan kongres „GLAZBA I CRKVA – kult i kultura 50 godina nakon instrukcije Musicam sacram (MS 1967.)“

Kongres, održan od 2. do 4. ožujka 2017. u Rimu, s naslovom „GLAZBA I CRKVA – kult i kultura 50 godina nakon instrukcije Musicam sacram (MS 1967.)“ organiziralo je Papinsko vijeće za kulturu, Kongregacija za katolički odgoj uz suorganizaciju Papinskoga sveučilišta sv. Anselma, Papinskoga liturgijskoga instituta te  Papinskoga Instituta za crkvenu glazbu. Iz Republike Hrvatske nazočile su predsjednica HDCG-a doc. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić i dopredsjednica prof. dr. sc. Katarina Koprek.

Kongres je održan u kongresnom centru Augustinianum. Svrha i cilj istog bilo je dublje promišljanje instrukcije MS na glazbenoj, liturgijskoj, teološkoj i fenomenološkoj razini.

Referenti su u svojim nastupima:

–   promišljali trenutno stanje i zanimanje za glazbeni fenomen koji je oduvijek prisutan u crkvenoj povijesti.

–  vrednovali koncept sakralne glazbe 50 godina nakon instrukcije MS, odnosno poznavanje prikladnoga glazbenoga izričaja za liturgijska slavlja.

–  preispitivali mjesto i ulogu crkvenoga glazbenika, otvarajući se i glazbenim tradicijama ne-rimskoga obreda.

–  tražili načine očuvanja glazbene baštine u ekumenskom dijalogu i suvremenoj kulturi.

–  isticali potrebu za solidnom formacijom različitih glazbenih aktera u liturgijskom slavlju: schole cantorum, zbora, animatora liturgijskih zajednica, đakona i svećenika.

Kongresu je nazočilo oko 350 stručnjaka iz Europe i cijeloga svijeta. Svi sudionici su bili primljeni na audijenciju kod pape Franje.

FullSizeRender (6)         FullSizeRender (7)