U Prelogu održana Zlatna harfa dječjih zborova Varaždinske biskupije

U Prelogu održana Zlatna harfa dječjih zborova Varaždinske biskupije

SlikaTradicionalnom susretu dječjih zborova Varaždinske biskupije pod nazivom “Zlatna harfa” u organizaciji biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu i njezinog predstojnika mo. Anđelka Igreca domaćin je u subotu 7. svibnja 2016. bila župa sv. Jakoba ap. st. u Prelogu. Gostujući zborovi sa svojim voditeljima počeli su pristizati već od jutarnjih sati te su ih dočekivali njihovi vodiči, odnosno roditelji članova dječjeg zbora Ribari Sv. Jakoba i Zbora mladih Cirkovljan. Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je više od 400 djece iz 12 zborova. Odazvali su se Dječji zbor župe Mursko Središće, “Lahori” iz župe Sv. Ilija, “Sv. Marko” iz župe Selnica, Dječji zbor župe sv. Nikole iz Čakovca, “Mihael” iz župe Sračinec, “Runolist” iz župe Kneginec, “Zvončeki” iz župe Mala Subotica, Dječji zbor župe Šenkovec, “Isusovi prijatelji” iz župe Podravske Sesvete, “Križići” iz Kotoribe te domaći zborovi “Ribari Sv. Jakoba” i zbor mladih Cirkovljan.

Nakon kratke okrjepe priređeno je zagrijavanje upjevavanjem u župnoj crkvi. Slijedila je sveta misa koju je predslavio župni vikar vlč. Karlo Šimek zajedno sa župnikom preč. Antunom Hoblajem i svećenicima vlč. Pavlom Markačom, župnikom iz Sv. Marije i vlč. Leonardom Šardijem, župnim vikarom župe Sračinec. Tema homilije bila je milosrđe i opraštanje, a djeca su se rado uključila u dijalošku propovijed i zajedno s propovjednikom promišljala o milosrđu, osobito o tjelesnima djelima milosrđa i o važnosti međusobnog opraštanja. Liturgijsko pjevanje svih sudionika predvodio je domaći zbor “Ribari Sv. Jakoba” pod ravnanjem prof. Ljubice Crnčec. Nakon mise započeo je program nastupa zborova koji je vodila vjeroučiteljica Vedrana Vuk.

U drugom dijelu susreta, svi sudionici uputili su se u Osnovnu školu Prelog gdje je bila kratka okrjepa, a potom igre za sve sudionike koje je pripremio vjeroučitelj Silvio Benč zajedno s drugim vjeroučiteljima i animatorima. Sudionici su bili podijeljeni u dvije dobne skupine od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda, a igre su se održavale u predvorju škole i u sportskoj dvorani. Svi sudionici prošli su kroz 10 različitih igara nadahnutih evanđeoskim geslom gdje su mogli pokazati svoje intelektualne, motoričke i timske vještine. Nije manjkalo glasnog navijanja i bodrenja, ali sve u atmosferi prijateljstva i zabave. Na kraju su proglašeni pobjednici igara koji su dobili nagrade. Svi sudionici dobili su zahvalnice, a susret je završio pjesmom “Samo ga zamoli”. Domaćini i organizatori zahvalili su svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ovogodišnjeg susreta sa željom da svi zajedno dalje nastave u svojim zajednicama pjesmom radosno slaviti Boga.

biskupija-varazdinska.hr