U Lanišću održan koncert korizmene baštine „Pred tobom padam nice…“

U Lanišću održan koncert korizmene baštine „Pred tobom padam nice…“

U Lanišću, spomen mjestu mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića, pete korizmene nedjelje, 2. travnja 2017. održan je zajednički koncert više zborova pod nazivom „Pred tobom padam nice…“. Lanišće je po drugi put domaćin ovog glazbeno-scenskog prikaza, ovoga puta prigodno, u sklopu obilježavanja 70. obljetnice mučeništva tog našeg najmlađeg Blaženika. Pučke napjeve središnje i sjeverne Istre za najznačajniji period liturgijske godine, Cvjetnicu, Veliki tjedan i Uskrs, izveli su Župni Zbor Sv. Petra i Pavla iz Sv. Petra u Šumi, Župni zbor Sv. Mihovila iz Žminja te domaćini, Župni zbor Župe sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile iz Lanišća.

Lanišća

Uvodnu riječ pozdrava okupljenima je uputio Vitorio Prenc, iz supetarskog zbora, koji se zahvalio biskupu u miru mons. Ivanu Milovanu na dolasku te na podršci koju je od početka davao toj manifestaciji koja je ove godine stigla do svog šestog izdanja. Koncertu su, uz biskupa Milovana nazočili i: umirovljeni svećenik vlč. Atilije Krajcar, supetarski župnik p. Euzebije Knežević, laniški župnik vlč. Dalibor Pilekić, a žminjski župnik, vlč. Jordan Rovis je, kao i uvijek, nastupio zajedno sa svojim zborom.  Manifestaciji je nazočio i Roman Carić, povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Općinu Lanišće. Prenc je nadalje iznio kratku povijest tog glazbenog scenarija te ukratko najavio sadržaj programa. Ideju o takvom predstavljanju istarske korizmene glazbene baštine pokrenuo je 2011. godine etnomuzikolog Joško Ćaleta te je taj projekt po prvi puta prezentiran u Zagrebu u sklopu „Pasionske baštine“ u crkvi Srca Isusova. Istarskoj publici taj glazbeno-scenski sklop predstavljen je prvi put u ožujku 2012. godine u Eufrazijevoj Bazilici u Poreču. Dr. Ćaleta potpisuje izbor pjesama te scenarij koncerta, koji je svakako specifičan, s čestim kretanjem zborova po crkvi i pjevanjem iz različitih pozicija prezbiterija i bočnih strana crkve. Program je nakon Zagreba 2011. godine,  i Poreča 2012. godine izveden u Lanišću 2013.,  u godini beatifikacije bl. Miroslava Bulešića. Program je narednih godina izveden u Žminju, pulskom franjevačkom Samostanu sv. Franje Asiškog te u Sv. Petru u Šumi.
U šezdesetak minuta, koliko je sveukupno trajao glazbeni sadržaj večeri, publika okupljena u laniškoj crkvi imala je prilike poslušati starocrkvene pučke napjeve, dijelove starinskih misa te pomni izbor iz istarskog pučkog vokalnog naslijeđa za vrijeme korizme, Velikog Tjedna te Vazmene dane.
Koncert je započeo simboličnim ulaskom pjevača u crkvu u procesiji za križem s maslinovim grančicama u rukama tijekom čega su zborovi iz Žminja, Sv. Petra u Šumi i VS Lanišće izveli svoje varijante napjeva „Slava čast i hvala ti“ te responzorij „Na Maslinskoj gori“. Koncert je nastavljen pučkim korizmenim napjevima i lokalnim etnomuzikološkim posebnostima križnoga puta, a potom su zborovi predstavili pučke napjeve iz svojih sredina iz sprovodnih obreda i Mise za mrtve.
Nakon ulazne procesije program je bio podijeljen na pet tematskih dijelova: Korizmeni napjevi i pobožnost križnog puta, Misa i obred za mrtve, Veliki petak – ljubljenje križa, Velika večernja – psalmi te posljednji Vazmeni dio.
Žminjski i supetarski zborovi izveli staru tradicijsku pjesmu “Dan od gnjeva“, koja je prisutna u pučkoj glazbenoj baštini mnogih krajeva, i u svakoj svojoj varijanti ističe se specifičnim, prepoznatljivim sonoritetom.
Uslijedili su napjevi iz Obreda Velikog petka, pri čemu su pjevači simbolično inscenirali i gestu ljubljenja križa. U tom su dijelu Supetarci izveli „Tvome križu klanjamo se“, a ostali dijelove svojih napjeva iz Prijekora Velikog petka i Puče moj.
Zatim su se izredale izvedbe Vele večernje i psalama gdje su se posebno istakli laniški napjevi „Uzveliči duša moja Gospodina“ i „Na Janca piru kraljevskom“. Koncert je završen vazmenim pjesmama, a „Kraljice neba raduj se, aleluja“ bila je zajednička izlazna pjesma svih sudionika.
Po završetku nastupa laniški župnik, vlč. Dalibor Pilekić je zahvalio izvođačima na lijepom i sugestivnom nastupu napomenuvši kako je to bila i jedna prigodna pomoć u osobnoj korizmenoj duhovnoj pripravi.

Izvođačima je zahvalio i Milan Galant iz žminjskoga zbora izrazivši nadu u ustrajnost, i narednih godina, u održavanju tog lijepog glazbenog programa. Povodom ovogodišnjeg obilježavana 300. obljetnice podario je voditeljima laniškog i supetarskog zbora spomen zastavice s likom žminjske crkve i sv. Mihovila, a zastavicu je primio i dr. Vladimir Žmak – Štutinov, veoma aktivni pokretač i organizator zbivanja u Lanišću.  Lanišćani su ostalim zborovima uručili spomen medaljon s reljefom bl. Bulešića.

Njegovanje glazbene baštine, kao i svih drugih oblika nematerijalne kulture, najbolji je način očuvanja vlastitog identiteta, napose u ovim vremenima sve intenzivnije globalizacije, u cilju vlastite afirmacije, ali i kako bi buduće generacije mogle naslijediti nešto svoje, autentično.

G. Krizman