U Janjini održan znanstveni skup o don Kosti Selaku

U Janjini održan znanstveni skup o don Kosti Selaku

Međunarodni znanstveni skup o don Kosti Selaku (1893.-1968.), svećeniku i glazbeniku kojeg se mnogi vjernici, a posebice stanovnici Pelješca i danas s ljubavlju sjećaju, održao se u subotu, 16. lipnja 2018., uz 125. godišnjicu rođenja i 50. godišnjicu smrti, u crkvi sv. Vlaha i Zadružnom domu u Janjini.

Susret je započeo u župnoj crkvi misnim slavljem kojeg je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, uz konncelebraciju domaćeg župnika don Mata Puljića te drugih svećenika. Prigodnu propovijed održao je don Božo Baničević, umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije. Progovorio je o svećeničkom pozivu s posebnim osvrtom na svećenike rođene u Janjini, njih devet, a nakon toga ukratko i na svećenike rođene u Korčuli koji su djelovali u nizu u Janjni, Trsteniku i ostavili veliki utjecaj na sakralnim objektima, u kulturi, liturgiji, crkvenoj glazbi, naročito u pansionskoj baštini Velikog tjedna, a ukupno ih je bilo 17.

Rekao je također kako svećenik slijedi vječnog svećenika Isusa Krista i Pravog i Dobrog Pastira te kako on propovijeda evanđelje svakom stvorenju, prinosi misnu žrtvu za žive i mrtve te raskajanima Božanskom vlašću opraštati grijehe.

Nakon mise biskup Uzinić je otkrio spomen ploču pokojnom don Kosti Selaku u porti crkve.

Potom je uslijedio simpozij u Zadružnom domu u Janjini, a tijekom kojeg je šesnaest izlagača govorilo o četrnaest različitih tema vezanih uz osvjetljavanje života, djela i vremena u kojem je živio pokojni janjinski župnik.

U pozdravnom govoru domaći župnik don Mato Puljić kazao je kako su Slovenci i Hrvati svojevrstan europski most između istoka i zapada te kako je ta veza uprisutnjena i po župniku don Kosti Selaku u Janjini i zahvaljujući toj kombinaciji predstavlja paradigmu utjelovljena Europskog katolicizma.

,,Danas svaki stanovnik i turist ovog kontinenta taj duh otvorenosti osjećaju na ovom podneblju. Mi župnici koji se često premještamo iz mjesta u mjesto iz razno raznih razloga, velika poteškoća nam postaju naše stvari. Naša prtljaga postaje nam životni križ. Don Kostova prtljaga je bila glomazna te ju je uz golem trud nosio uz uska pelješka vrata a nije ni čudo kad je u prtljazi bio klavir, ali i mnoge likovne vrijednosti. Možemo si misliti kako je skladno zvučala glazbena kulisa onda kada nije bila zaglušena kao što je danas zaglušena. Taj glazbeni sklad i lagan tok održavali su se u svakom njegovom nastupu, kontaktu i ophođenju pa i ratnim i teškim olovnim vremenima.“

Prisutnima se obratio i Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je iskazao veliko zadovoljstvo što je mogao sudjelovati na ovom znanstvenom skupu koji govori o don Kosti Selaku.

,,Nedavno je u Dubrovniku na jednom simpoziju rekao kako na žalost povijest Dubrovačke biskupije nije dobro obrađena i kako postoje mnoge stvari koje nam nisu poznate i kako bi to trebalo istraživati. Ja sam izuzetno zadovoljan zbog ovog skupa koji doduše zbog toga što don Kosto potječe iz Slovenije a svoje djelovanje imao ovdje u Dubrovačkoj biskupiji nadilazi ovu biskupiju osobito što je i don Kosto bio velike širine kao glazbenik, ali usprkos tome raduje me ovaj skup jer on će uz to što će progovoriti o don Kostu, njegovom djelovanju, između ostalog i ovdje u Janjini, obraditi jedan dio povijesti Dubrovačke biskupije kroz jedno teško i zanimljivo razdoblje, stoga sam sretan što se ovdje događa.

Na kraju je biskup ovom međunarodnom znanstvenom skupu poželio uspješan rad te izrazio nadu kako će uskoro izaći zbornik kako bi smo i na taj način mogli ponuditi drugima jedan dio povijesti ove biskupije kroz povijest i djelo don Koste Selaka.

Među izlagačima na skubu bili su: Petra Leben Seljak, Miha Naglič, Marija Stanonik, Vinicije B. Lupis, Božo Baničević, Marina Filipović, Franc Križnar, Štefan Alojzij Ferenčak, Ruža Domagoj Ljubičić i Tihomir Prša, Stipica Grgat, Josip Degl’ Ivegllio, Sanja Žaja Vrbica, Vinko Didović i Tonko Barčot te Barbara Riman.

Međunarodni znanstveni skup su organizirali Općina Janjina i župni ured sv. Vlaha Janjina.

Liturgijsko slavlje u subotu 16. 6. (10:00 sati) kao i u nedjelju 17. 6. (09:30 sati) u crkvi sv. Vlaha u Janjini uzveličano je glazbenim doprinosom Hrvatskog pjevačkog društva “Slavulj” iz Petrinje, uz orguljsku pratnju Antonija Marijića i dirigentsko vodstvo mo. Josipa degl’ Ivellia. Tom prigodom praizvedena je misa don Koste Selaka na čast svetog Vlaha napisana prije 60 godina, a praizvedbu je doživjela i skladba Slava Deloiriti. Zbor je također nastupio i u dvorani Zadružnog doma, 16. 6. u 12. sati na otvorenju znanstvenog skupa s prigodne dvije skladbe don Koste Selaka (Slava Deloriti i Oj Janjino – Živjela Janjnina).

 

Životopis don Koste Selaka

Don Kosto (Konstantin) Selak, sin Frana i Marijane, rodom je iz mjesta Žiri /nadbiskupija Ljubljana, a rodio se 23. kolovoza 1893. godine. Gimnaziju je pohađao u Ljubljani, teologiju u Dubrovniku, gdje je kao redovnik/franjevac zaređen 23. travnja 1917. u crkvi Male Braće u Dubrovniku.

Službovao je po raznim samostanima i župama (Trst, Kuna, Orebić, Cavtat, Punat/Krk) do 1932. godine. U listopadu 1932. dobio je eksklaustraciju i prešao među dijecezanski kler Dubrovačke biskupije. Na Novu 1933. godinu započinje službu dušobrižnika u Smokovljanima, ali već od kolovoza 1933. preuzima župu Janjina. Tijekom 1935. potvrđena mu je sekularizacija i inkardiniran je u biskupiju, te kao član ove biskupije upravlja župom u Janjini do lipnja 1960. g. Više puta je ekskurirao kapelaniju Trstenik. Bavio se glazbom. Nostalgija ga vuče u rodni kraj, te umirovljen odlazi i od 1960. živi u Brezju. Umro je 12. lipnja 1968. godine

D. T.