Tomislavgradski veliki župni zbor “Korizmenim koncertom” proslavio 40 godina svoga djelovanja

Tomislavgradski veliki župni zbor “Korizmenim koncertom” proslavio 40 godina svoga djelovanja

zborU sklopu proslave 40. obljetnice svoga djelovanja veliki župni zbor “Sv. Nikole Tavelić” iz Tomislavgrada  večeras je održao Korizmeni koncert u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu.

Župni zbor je inače osnovao fra Filip Sučić davne 1977. godine, nakon kojega je zbor preuzeo fra Marinko Leko za kojim slijede fra Gabrijel Mioč, časna sestra Mira Majić, Ivan Sušilović te naposljetku Pere Tokić.

Kroz ovih 40 godina na orguljama su ih pratili Zora Jurčević, fra Brane Novokmet, Stipe Novokmet, Marijan Mile Radoš, Zoran Tomić, Ivana Stanić te preminuli skladatelj Mate Sušilović.

Na koncertu su se tako našle pjesme domaćih i stranih skladatelja, kao i misa preminulog skladatelja Mate Sušilovića.

Na samome početku Petra Tokić je na flauti izvela Fantaziju br. 4 u B-duru (G.P. Teleman). Slijedili su: Zašto trpiš, o Isuse mili (A. Hribar), Kod raspeća… (spiritual: Were you there? Harm. C. Winfred Douglas), Sedma postaja (V. Rihovsky), Na dvoru Pilatovu (Ž. Morović), Cjelivat ću, Gospodine (Harm. I Špralja), solo: Zrinka Vučemil i Filipa Perković.

U drugom dijelu izvedena je Missabrevis, koju je napisao pok. Mate Sušilović, Kyrie, Sanctus i Agnus Dei, u odličnoj solo izvedbi Filipe Perković i Pere Tokića), što je publika nagradila ustajanjem i dvominutnim gromoglasnim pljeskom.

Voditelj zbora je osamnaestogodišnji Pere Tokić, koji je najmlađi voditelj zbora na ovom području, a na orguljama ih je pratio prof. Marijan Mile Radoš. Zbor broji simboličnih 40 članova, a od osnutka je promijenio šest voditelja.

Na kraju ove lijepe večeri svim “zborašima” zahvalio je župnik fra Slaven Brekalo koji je naglasio kako je zbor nastao prije nego što je on i sam rođen te kako zahvalu zaslužuju svi koji su sudjelovali u njegovu rastu i razvoju kroz sva četiri protekla desetljeća, jer sve ovo zahtijeva odricanje i puno ljubavi.

tomislavcity.com