Teološko-pastoralni tjedan – Svečano euharistijsko slavlje

Teološko-pastoralni tjedan – Svečano euharistijsko slavlje

Ove je godine od 22. – 24. siječnja po pedeset i deveti puta održan Teološko-pastoralni tjedan u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati. Svećenike, redovnike, redovnice i brojne laike iz cijele Hrvatske, a i šire, okupila je tema Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva. 22. siječnja u 12 h središnje Euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uz sudjelovanje kardinala Josipa Bozanića i ostalih hrvatskih biskupa.

Kardinal se u propovijedi osvrnuo na život i mučeničku smrt sv. Vinka, đakona i mučenika, čiji se spomendan slavio toga dana. “Od samog početka Isusovi učenici su na udaru. Isus ih brani, jer su njegovi. I mi smo danas često na udaru jer smo Kristovi, jer smo propovjednici”, kazao je kardinal Puljić, te upozorio kako treba imati na umu, da ako samo jedan svećenik osramoti Crkvu, pred svijetom je sav kler okaljan. “Teško je sačuvati dostojanstvo, ali ne treba se dati zbuniti”, poručio je vrhbosanski nadbiskup. Na kraju propovijedi kardinal Puljić molio je da po zagovoru sv. Vinka budemo hrabri, strpljivi, nepotkupljivi i vjerodostojni u služenju i slavljenju Boga.

Misno slavlje svojim je skladnim pjevanjem uzveličao mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Studenti su pokazali zavidno umijeće izvođenja vrlo zahtjevnih skladbi: gregorijanski napjevi, ulazna U crkvu hrli narod svet (Ženevski psaltir, 1551.) Louisa Bourgeoisa, misa don Koste Selaka, Tollite hostias Camila Saint-Saënsa, Laetatus sum Antonia Vivaldia, te Hvalite Gospodina Anđelka Igreca.

U vještinama upravljanja zborom i sviranju orgulja iskazali su se nadareni studenti četvrte godine: Ivana Hrkać, Ivan Buljan i Mihael Mojzeš. Izbor programa i organizaciju misnog slavlja studente su vodili doc. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić, doc. art. Marko Magdalenić i Danijela Župančić, prof. Vjerujemo da je u ovom liturgijskom slavlju do izražaja došla uzvišenost glazbe i da je svojom ljepotom uspjela mnoge duše uzdići Bogu.