Sveta Cecilija u župi Svih Svetih Blato

Sveta Cecilija u župi Svih Svetih Blato

Na spomendan sv. Cecilije, djevice i mučenice, crkveni zborovi diljem Katoličke Crkve okupljaju se na proslavama ove nebeske zaštitnice glazbe i glazbenika, doživljavajući taj dan na poseban način kao svoj dan. Tako je u srijedu 22. studenoga svečanu večernju pjevanu misu u župnoj crkvi predvodio kanonik Stolnog kaptola i župnik župe Svih svetih u Blatu don Željko Kovačević. Na misi su pjevali pjevači svih župnih zborova pod vodstvom s. Danijele Škoro.

U propovijedi je župnik prvo članove dječjeg zbora upoznao s tim gdje se u crkvi nalazi slika sv. Cecilije te im pojasnio simboliku na slici. Zatim je svima više govorio o važnosti pjevanja u liturgiji.

Bog je svakome dao dar pjevanja da ga više ili manje može slaviti svojim glasom, samo ako želi, podijelio je župnik misao svog profesora liturgijskog pjevanja. Spomenuo je neke pozitivne primjera  pjevanja u župnoj crkvi kao i to da je Blato uistinu bogato pjevačima i sviračima. Naglasio je zahvalnost Bogu za dar pjevanja i molitvu sv. Ceciliji da i poput nje budemo vjerni Isusu.

Na kraju mise svi pjevači izmolili su molitvu svojoj zaštitnici sv. Ceciliji, a kao završnu pjesmu otpjevali su „Cecilijo sveta“. Predvoditelj slavlja pozvao je pjevače da se okupe oko oltara kako bi napravili zajedničku fotografiju.

Poslije mise za pjevače je upriličen domjenak u dvoranama  župne kuće.

Preuzeto s: https://db.hr/proslava-spomendana-sv-cecilije/