Svečanost kolaudacije novih orgulja u crkvi sv. Pavla u Zagrebu

Svečanost kolaudacije novih orgulja u crkvi sv. Pavla u Zagrebu

U nedjelju 2. listopada 2016. svečanom svetom misom u 11 sati koju je predslavio pomoćni zagrebački biskup msgr. Mijo Gorski blagoslovljene su nove orgulje u crkvi svetog Pavla, rad orguljarske radionice Škrabl iz Slovenije. Orgulje su u ovom obliku, još prije desetak godina, zamislili pokojni župnik msgr. Željko Jurak i mo. Josip degl’ Ivellio koji je i predložio dispoziciju istih u suradnji s Antonom Škrablom te određene tehničke opcije poput pomičnog sviraonika i dr., a ostvarene i realizirane uz veliki i samozatajan angažman sadašnjeg župnika vlč. Vinka Tomića. U prepunoj župnoj crkvi okupili su se i brojni uzvanici među kojima: pomoćnik ministar kulture RH g. Davor Trupković, Rektor magnificus Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mislav Grgić, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. Tajana Pleše, zamjenica Velikog meštra Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ gđa. Dragica Krpan, veleposlanici RH u miru prof. dr. sc. Đuro Deželić i prof. Zlatko Stahuljak, dirigenti i skladatelji, mo. Josip Jerković i mo. Silvije Foretić, gradonačelnik grada Korčule g. Andrija Fabris, graditelj crkve sv. Pavla ing. dr. Tomislav Premerl i graditelj orgulja g. Anton Škrabl iz Rogaške (Slovenija).

Msgr. Mijo Gorski je uvodno istaknuo kako su nove orgulje i izgledom i zvukom posebnost i značajnost ne samo ovoga dijela grada Zagreba već i šire te čestitao svima koji su uložili trud, znanje kao i novčana sredstva na realizaciji ovog veličanstevnog djela koje će kao takvo biti ne samo u služnbi svete liturgije već i kao prihvaćen i korišten novi koncertni instrument.

Tijekom svečane mise Mješoviti zbor crkve sv. Pavla uz orguljašku pratnju doc. mr. art. Krešimira Haas i Javora Valjka i dirigentsko vodstvo mo. Josipa degl’ Ivellia izveo je Misu ORBIS FACTOR Josipa degl’ Ivellia za gregorijansko pjevanje,mješoviti zbor i orgulje te skladbe  Krste Odaka, Ljube Kuntarića i Wolfganga Amadusa Mozarta.

Nakon sv. Mise uslijedio je kolaudacijski koncert, a na početku istoga o povijesti i nastanku orgulja te o najznačajnijim tehničkim i drugim karakteristikama predavanje je održao mo. Josip degl’ Ivellio uz glazbenu asistenciju mr. Art. Krešimira Haasa.   Na koncertu su izvedena djela za orgulje solo te orgulje i zbor Johanna Sebastiana Bacha, fra Fortunata Pintarića OFM i Anđelka Klobučara.  Na samom završetku graditelj orgulja g. Anton Škrabl uručio je ključeve orgulja župniku vlč. Vinku Tomiću.