Susret zborova uz svetkovinu sv. Josipa u Mostaru

Susret zborova uz svetkovinu sv. Josipa u Mostaru

Proslava sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, u mostarskoj katedrali počela je trodnevnicom u petak, 17. ožujka. Kalendarski proslava sv. Josipa je 19. ožujka, a kako je ove godine na taj datum nedjelja, liturgijski se proslava zaštitnika biskupije prebacuje u ponedjeljak, 20. ožujka. Uoči proslave, 19. ožujka, na večernjoj misi bilo je osobito svečano. Misu je slavio mjesni biskup Petar Palić u suslavlju generalnoga vikara hercegovačkih biskupija don Nikole Menala, biskupijskoga kancelara don Stipu Galu te nekoliko svećenika.
Nakon misnoga slavlja upriličen je susret velikih župnih zborova s područja dvije biskupije. Svi su pristigli župni zborovi pjevali zajedno za vrijeme mise, raspoređeni po glasovima, lijevo od oltara ženski glasovi, a desno muški. Zajedno su dirigirali maestro don Dragan Filipović i Drago Soldo, voditelj zborova Župe av. Petra i Pavla u Mostaru. Na orguljama svirala je s. Matea Krešić.
Biskup Palić je u homiliji istaknuo da četvrta korizmena nedjelja „izaziva da u susretu s Isusom otklonimo sve svoje sljepoće, točnije da nam on otkloni one sljepoće koje su u nama.“

„Postoji nekoliko vrsta sljepoća od kojih ljudi pate: tjelesna sljepoća (kao čovjek iz današnjega Evanđelja koji je slijep), intelektualna sljepoća, duhovna sljepoća (ne imati Isusa u svome životu, njega koji je Svjetlo svijeta), vjerska sljepoća (sljepoća koja dolazi kao rezultat predrasuda naše vjere). Današnje Evanđelje govori upravo o vjerskoj slobodi koja se spustila na farizeje, vjerske vođe Isusova vremena. Predrasude su strašna stvar, a mogu se naći i među nama vjernicima, zbog toga se moramo čuvati predrasuda u svemu što radimo. Predrasude su moguće i u Crkvi, na župnim sastancima, dekanatskim, biskupijskim, u župnim vijećima pa i u zborovima. Donoseći svjetlo Isus, ne samo slijepcu koji je progledao, nego svima nama, donosi jasnoću istine. Kad gledamo Isusovim očima, brata čovjeka vidimo drugačije. Kao djeca Svjetla, jer je Isus svoje učenike a time i sve nas prozvao sinovima Svjetlosti, zadaća nam je obasjati svjetlom svaku tamu i podržati sve one koji žele živjeti u Kristovu svjetlu“, pojasnio je biskup.
Obrativši se okupljenim pjevačima biskup je kazao kako je kršćanska zajednica raspjevana zajednica, a crkveni zborovi imaju posebnu ulogu koja se odražava pjevanjem u liturgiji. Pjevate na slavu Božju, na izgradnju zajednice vjernika i na vlastitu radost, rekao je biskup. Budućnost Crkve će uvelike ovisiti o tome hoće li ona ostati raspjevana Crkva. Pjevanje uvijek izriče radost. Dok svoje srce u ovome korizmenom vremenu otvaramo Bogu, zahvalimo mu jer nam je dao milost da i ovu korizmu doživimo, da se i ove korizme obratimo. Usmjerimo svoje srce prema njemu te, tako obraćeni, zapjevajmo mu hvalu, potaknuo je biskup.
Nakon mise i završne zajedničke pjesme sve okupljene pozdravio je generalni vikar te najavio koncert i zborove koji su nastupali, a to su zborovi iz župa: Svetoga Tome u Mostaru, Studenci, Svetoga Mateja u Mostaru, Potoci, Ravno-Trebinja, Prenj, Sv. Petra i Pavla u Mostaru, Sv. Ivana u Mostaru, Gradina, Rotimlja, Sv. Marka i Luke u Mostaru i na kraju domaćini, katedralni zbor Marija. Svi zborovi pjevali su po jednu duhovnu skladbu, uglavnom korizmenu ili na čast sv. Josipu. Biskup Palić, obrativši se na kraju koncerta pjevačima i slušateljima, izrazio je radost zbog ovog susreta održanog na slavu Bogu i na čast sv. Josipu, ali i nadu da će ovo okupljanje postati tradicija te da će se svake godine okupiti još više pjevača i pjevačica slaveći i moleći Boga pjesmom.

Preuzeto s: ika.hr