Susret zborova u Dubrovniku

Susret zborova u Dubrovniku

Na drugu nedjelju došašća 10. prosinca 2023. u crkvi Male braće u Dubrovniku upriličen je Adventski koncert zborova Dubrovačke biskupije „Nebesa odozgor rosite“. Na koncertu je sudjelovalo osam zborova iz raznih dijelova biskupije kao i brojni slušatelji, ljubitelji crkvenih adventskih pjesama.

Predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić, pozdravljajući sve okupljene, kazala je kako je ovo sedmi adventski koncert te istaknula vidljivo zajedništvo svih okupljenih u pjesmi i molitvi, u pripremi za proslavu Isusovog rođendana. Upravo je zajedništvo u duhu sinodalne Crkve posebno na srcu našem papi Franji, kazala je. Posebno je zahvalila braći franjevcima na ustupljenom prostoru.

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u riječima zahvale na završetku koncerta kazao je, uz ostalo, kako je „ono najljepše u nama duša koja je Božja i koja želi biti radosna, koja želi primiti ljubav i podijeliti je s drugima“. Biskup je također podijelio dojmove s posjeta Hrvatima u Pečuhu gdje je slavio misu na svetkovinu Bezgrješne koja se i u crkvi Male braće posebno svečano slavi. „Velika je radost kad pođete u pohode nekome tko vas silno želi primiti“, kazao je biskup i nastavio: „Trebali bismo se i mi tako osjećati, da naša duša, u pripravi između vanjskog i unutarnjeg, ima želju, čežnju za primanje Isusa Krista, sina Božjega, kojega nam dariva Marija.“

Na sedmom Adventskom koncertu u Dubrovniku nastupili su: Mješoviti župni zbor Svetog Križa – Gruž, Dubrovnik (voditeljica Marija Brčić), Mješoviti župni zbor Župe Presvetog Spasitelja – Mokošica (voditeljica Diana Stanoš), nedavno osnovani Pučki zbor Konavle (voditelj Matija Novaković), Mješoviti župni zbor Župe sv. Nikole – Cavtat (voditelj Nikša Kusalić); Mješoviti župni zbor Župe svetog Mihajla – Lapad, Dubrovnik (voditeljice s. Veselka Grebenar i Nena Ćorak); Katedralni mješoviti zbor, Dubrovnik (voditeljica Petra Potrebica); Mješoviti župni zbor Župe sv. Petra – Boninovo, Dubrovnik (voditeljica s. M. Marinela Žuro) i Mješoviti zbor župe Svih Svetih – Blato (voditeljica s. Danijela Škoro). Tamburaški sastav crkve Domino u izvedbama tradicionalnih adventskih pjesama vodio je sve zborove i publiku koja je s njima pjevala.

Koncert je organiziralo Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, a koordinirala ga je Diana Stanoš. Zajedničkim izvedbama dirigirala je Petra Potrebica. Adventske meditacije napisala je Angelina Tadić dok su voditelji programa bili Nike Nagy i Mislav Ćimić.

Angelina Tadić