Susret crkvenih zborova grada Zagreba o spomendanu Sv. Cecilije

Susret crkvenih zborova grada Zagreba o spomendanu Sv. Cecilije

Zvuci sakralne glazbe širili su se u predvečerje srijede 20. studenoga 2019. godine zagrebačkom Dubravom kada su u župi sv. Ivana XXIII. crkveni zborovi s područja grada Zagreba misom i pjesmom proslavili sv. Ceciliju, zaštitnicu glazbenika, a slavlje je organiziralo Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika sa svojom predsjednicom doc. mr. art. Ružom s.  Domagojom Ljubičić.

Misno slavlje, uz domaćega župnika Kristu Brkića, koji je pozdravio okupljene, predvodio je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško. »Pjevati se ne može na silu ili ako je tako, znamo kako to zvuči kada se nekoga tjera da pjeva. Pjeva se i o najtežim životnim iskustvima – o bolima i u bolima, o nepravdi, bijedi, tuzi, ali je uvijek potrebno srce. Bez srca ni tuga u pjesmi nije tužna niti je radost ushićena«, rekao je mons. Šaško. Osvrnuvši se na liturgijska slavlja kao odraz stvarnosti, iskustvo ljubavi Boga i čovjeka, istaknuo je da ona kao takva ne mogu proteći bez slavlja i pjesme. »Baš kao što dar nije dar ako se mora darovati, tako nema ni slavlja ako se mora slaviti. Nitko istinski ne slavi ako se mora slaviti.«

»Crkveni zborovi nisu izgrađeni samo od pjevača. U svemu što činimo u liturgiji dionici smo onoga što čini Krist, Krist kao pjevač, premda u Svetom pismu nemamo zabilježen podatak da je Isus pjevao, kao što nemamo podatak da se smijao. Međutim, ono što je pjesma sigurno je njemu itekako blisko. Teško je vjerovati da na svadbama nije zapjevao. Teško je vjerovati da u muci nije tužio tužaljkama koje je poznavao i itekako dobro tumačio onima koji su ga slušali«, objasnio je biskup Šaško.

Uz domaći župni zbor u posebnom slavlju i čašćenju svoje nebeske zaštitnice sudjelovali su zbor »Crux« župe Vukomerec, mješoviti zbor susjedne župe sv. Leopolda Mandića, župni zbor Ivana Krstitelja sa zagrebačke Nove vesi, zbor župe Marije Pomoćnice s Knežije, zbor sv. Mateja iz Dugava, mješoviti zbor župe sv. Male Terezije od Djeteta Isusa iz Trnja, »Collegium pro Musica Sacra« te zbor župe Ivana apostola i evanđelista iz Utrina. Izvedbama je dirigirao mladi maestro Kristijan Palčec, mag. mus. a pjevače na orguljama pratila je Petra Hrvačić, mag. mus.

Marino Erceg