Susret crkvenih zborova grada Zagreba o spomendanu sv. Cecilije

Susret crkvenih zborova grada Zagreba o spomendanu sv. Cecilije

U prigodi spomendana Sv. Cecilije u organizaciji Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, održan je 21. studenoga 2018. g. Susret crkvenih zborova grada Zagreba u župnoj crkvi Svete Obitelji u ulici Marina Držića u Zagrebu.

Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, vlč. Mario Pavić.

U svečanom misnom slavlju sudjelovalo je više od dvjesto pjevača i voditelja župnih zborova iz jedanaest župa Zagrebačkih dekanata: mješoviti zbor „Papa Dobri“ iz Župe sv. Ivana XXIII., župni zbor »Crux« župe Muke Isusove u Vukomercu, mješoviti zbor Župe sv. Mihaela Arkanđela iz zagrebačke Dubrave, župni mješoviti zbor župe Uznesenja BDM iz Stenjevca, Kustošijanski iz Susedgrada, župni zbor »Marija Pomoćnica« župe Marije Pomoćnice na Knežiji, mješoviti zbor župe sv. Franje Ksaverskog iz Vugrovečko-sesvetskog dekanata, mješoviti župni zbor »Marijan Mihelčić« župe Svete Obitelji, župni zbor župe sv. Mateja u Dugavama, mješoviti župni zbor Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa iz Trnja, župni zbor Sv. Benedikta iz Mičevca, te župni zbor župe sv. Marka ev. iz Jakuševca.

U pozdravnom govoru vlč. Mario Pavić uputio je pjevačima toplu dobrodošlicu, istaknuvši kako je prekrasan doživljaj biti u crkvi u kojoj cijela zajednica pjeva; ona svjedoči da je dobar glas Božji dar i potiče nas da budemo zahvalni na tom primljenom daru. Nadalje, voditelj misnog slavlja je istaknuo, da „onaj koji pjeva, dvostruko moli“, jer znamo, da tamo gdje su dvoje ili troje sabrani u Božje ime, predstavljaju zajednicu molitelja i svjedoče da je u toj zajednici prisutan Bog, a napose u ovakvoj prigodi kad je crkva puna darovitih pjevača, koji skladnim glasom i srcem pjevaju i dvostruko mole!

Organizaciju ovog susreta vrlo pažljivo i temeljito, počevši od izbora programa, pa preko zajedničkih proba do samog održavanja susreta, vodili su doc. mr. art Ruža s. Domagoja Ljubičić, te dirigent i zborovođa Tihomir Prša, prof. U skladnom zajedničkom pjevanju mogli smo čuti skladbe naših uvaženih skladatelja, poput nedavno preminulog A. Klobučara. Izvedena je njegova skladba Zdravo budi, Marijo u obr. M. Martinjaka, zatim Velika mi djela učini Svesilni i Veliča za četveroglasni zbor u obr. T. Prše, Aleluja M. Martinjaka, Što da uzvratim Gospodu M. Lešćana, O sveta gozbo s. J. Kirn, Zdravo, Majko, Djevice A. Vidakovića – Š. Marovića, Cecilijo s. T. Fosić, te Kyrie, Sanctus i Agnus Dei iz gregorijanske mise De Angelis.

U želji da nam sv. Cecilija izmoli milost trajnog služenja Bogu, svim crkvenim zborovima i njihovim voditeljima u župama diljem Lijepe Naše čestitamo blagdan sv. Cecilije!

 

                                                                                                                                                                Irena Markulin