Susret članova župnih i crkvenih zborova u Požegi

Susret članova župnih i crkvenih zborova u Požegi

pozega-susret-zborovaOvogodišnji susret članova župnih crkvenih zborova prigodom blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, održan je u Požegi, 19. studenoga. U Dvorani Sv. Terezije Avilske okupili su se predstavnici župnih crkvenih zborova iz Pleternice župa sv. Nikole Biskupa, Nove Gradiške župa Bezgrješnog začeća BDM, Novske župa sv. Luke Evanđelista, Buka župa Sv. Jurja Mučenika, Podgorača župa sv. Nikole Biskupa, Davora župa Marije Kraljice i sv. Juraja Mučenika, Lipovljana župa sv. Josipa, Našica župa sv. Antuna Padovanskog, Orahovice župa Našašća Svetog Križa, Požege župa sv. Terezija Avilska, župa sv. Leopolda Mandića i župe Duha Svetoga, Slatine župa sv. Josipa, Stražemana župa sv. Mihaela Arkanđela i članovi Katedralnog zbora.

Na početku susreta predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupija Robert Mokri predvodio je molitvu, pozdravio sve prisutne i predstavio predavače. U prvom predavanju Mario Večerić, katedralni orguljaš i zborovođa, posvijestio je ulogu zbora i njihovih voditelja u liturgiji. Upozorio je na neke pogreške koje se čine, iznio nekoliko pozitivnih primjera djelovanja te potaknuo na ispravan stav i raspoloženje svih članova zbora tijekom svete mise. Drugo predavanje je održala Ljuba Šolić, profesorica glazbene kulture u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi. Članove crkvenih zborova podsjetila je što je to gregorijanski koral i na koji način se izvodi u liturgiji. Uz tehničku pomoć Marija Večerića na velikom broju primjera pokazala je koji su to gregorijanski korali koji se u našim crkvama najčešće izvode te koje se greške pritom najčešće čine. Naglasila je važnost voditelja zbora i dobre pripreme koja se čini upjevavanjem kako bi gregorijanski koral bio ispravno izveden te poslužio svrsi zbog koje se i izvodi. Pohvalivši trud članova crkvenih zborova istaknula je da su svaki put pozvani biti malo bolji u onome što rade, s čime su se svi složili. Na samom kraju uključila je članove zborova i njihove voditelje u kratku radionicu, i na primjeru adventskog korala Sa silnim glasom proroci pokazala kako se valja pripremiti i dobro uvježbavati da bi izvedba korala bila što bolja.

Susret je završio euharistijskim slavljem u Katedrali koje je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević i kojim je zaključen Izvanredni jubilej milosrđa u Požeškoj biskupija.

Požeška biskupija