Studenti Instituta za crkvenu glazbu u crkvi Sv. križa u Sigetu

Studenti Instituta za crkvenu glazbu u crkvi Sv. križa u Sigetu

Studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu svoje nastave zbornog pjevanja, dirigiranja te liturgijskog sviranja predvodili su u petak 24. svibnja pjevanje na misi u crkvi Sv. križa u novozagrebačkom Sigetu. Već je, naime, dugogodišnji običaj da pri kraju svake akademske godine studenti četvrte godine kao ispit iz kolegija „Dirigiranje“ te „Liturgijsko sviranje“ ravnajući Zborom ICG-a, odnosno prateći ga na orguljama, javno na jednoj misi izvedu program koji su kroz semestar zajedno uvježbavali. Pri odabiru programa za takva misna slavlja studenti, zajedno sa svojim mentorima vode se time da se predstavi, kako izbor iz klasičnog repertoara, tako i iz pučke crkvene baštine. Ove godine program je donio uistinu šarolik i širok dijapazon kompozicija.

Kako je riječ o franjevačkoj župi, a taj dan Franjevački red slavio je blagdan Posvete bazilike svetog oca Franje u Asizu, misa je otvorena skladbom „Čuj sveti Franjo nas“ o. Anselma Canjuge, koja već uživa status pučke popijevke. Dirigirao je student Dominik Ruk, dok je za orguljama bio student Ivan Buljan (n. b. župni orguljaš župe Uzvišenja sv. Križa). Uslijedio je stavak misnog ordinarija, „Kyrie, eleison“, koji je, kao i ostali stavci (Sanctus-Benedictus te Agnus Dei) bio preuzet iz dvoglasne muške mise Julija Bajamontija (u redakcija mo. Šime Marovića). Svoje dirigentske vještine ovdje je demonstrirala studentica Ivana Hrkać, a svirao je Dominik Ruk. Misni stavak „Gloria in excelsis Deo“ uzet je iz gregorijanske baštine i to „in modo Ambrosiano“, gdje su se smjenjivali muški i ženski kor, sa solističkim i zajedničkim zazivima. Dirigirao je Ivan Buljan, za orguljama je bio Dominik Ruk, a solističke dijelove pjevao je student Mislav Lucić, koji je kasnije izveo i psalam „Neka dobrota Tvoja“ Anđelka Igreca, kojega je dirigirao student Mihael Mojzeš. Nakon psalma uslijedila je aleluja i to tzv. „Celtic alleluia“ irskog skladatelja Fintana O’Carrolla, sa solisticama Antonijom Jurinec (diskant) i s. Josipom Pavlom Jakić (vers) – dirigirao je Mihael Mojzeš, a Dominik Ruk pratio je na orguljama. Kao pjesma za prinos darova izvedena je skladba „Božja ljubav“ Nikše Njirića u kojoj se kao dirigent ponovno predstavio Ivan Buljan, a s. Josipa Pavla Jakić pjevala je solističku dionicu.

Nakon već gore spomenutih misnih stavaka „Sanctus-Benedictus“ i „Agnus Dei“, uslijedila je pričest. Prva kompozicija bila je „Uzmite, jedite“ u obradi Matije pl. Ivšića koju je dirigirao Dominik Ruk, a na orguljama pratila Ivana Hrkać. Za kraj pričesti izvedena je kompozicija „Jubilate Deo“ Wolfganga Amadeusa Mozarta (treći stavak djela „Benedictus sit Deus“ KV 117/66a) uz ravnanje Mihaela Mojzeša i Ivana Buljana na orguljama. Za sam kraj izvedena je pučka pjesma „Lijepa si, lijepa“ u obradi maestra Anđelka Igreca, s Ivanom Buljanom kao dirigentom i Dominikom Rukom na orguljama.

Mladi dirigenti i orguljaši očitovali su se sabranošću, uživljenošću i profesionalnošću u pristupu, kako izrade kompozicija kroz semestar, tako i javno primjenjujući stečena znanja ravnajući zborom, odnosno prateći na orguljama, pokazujući da polako, ali sigurno stasaju u vrlo kvalitetne buduće zborovođe i crkvene orguljaše. Zbor je također pokazao lijepu razinu i zajedništvo u muziciranju, što zbog malog disbalansa u odnosu muških naspram ženskih glasova, nije bilo lako postići, ali je dokaz da se uz predan rad i vježbu mogu svladati i ovakve prepreke. Valja istaknuti i mentore, profesorice Danijelu Župančić i Ružu s. Domagoju Ljubičić te profesora Marka Magdalenića koji su kroz ovu godinu studentima prenosili i usađivali svoja stečena znanja i vještine, kako bi ih pripremili za što uspješniji i lakši pristup samostalnom radu sa zborom.

Gostoprimstvo i ohrabrujuće riječi pozdrava i pohvale studentima i njihovim profesorima izrazio je župnik fra Robert Perišić, OFM, a oduševljeno ih je popratila zajednica vjernika okupljena na misnom slavlju, nagradivši njihov trud te višemjesečni predan rad. Nakon mise upriličeno je kraće druženje u župnim prostorijama, uz prigodnu okrepu.

Mislav Lucić