Split: Devetnica sv. Dujmu

Split: Devetnica sv. Dujmu

ZborSplitsko-makarska, grad Split i župa Uznesenja BDM, u četvrtak 28. travnja, započeli su devetnicu kojom se svečano pripremaju za proslavu svetkovine svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma. Budući da se nalazimo u jubilejskoj godini – Godini Božjeg milosrđa, ovogodišnja devetnica obogaćena je organiziranim hodočašćima cijele Nadbiskupije sv. Dujmu.

Prvog dana devetnice u splitsku Prvostolnicu hodočastili su vjernici Katedralnog i Konkatedralnog dekanata, a euharistijsko slavlje predvodio je don Ivan Čotić, župnik župe sv. Andrije sa Sućidra i dekan Konkatedralnog dekanata.

Po završetku euharistijskog slavlja koncert je održao Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma kojim ravna mo. don Šime Marović. Za orguljama je bila  mo. s. M. Mirta Škopljanac Mačina, koja već više od trideset godina djeluje kao orguljašica u katedrali, te don Ivan Urlić, mag. mus.

Izvedene su skladbe Magnificat (B. Pellizzari), Slava (J. Bajamonti), Exultate Deo (T. Cecchini), Domine, puer meus (I. Lukačić); Incantantion (J. Langlais), Ich ruf zu dir Herr Jesu Christ, BWV 639 (J. S. Bach), Fantazija u c-molu: Adagio, Andante grazioso, Allegretto (A. Hasse); In memoria aeterna (A. Vivaldi), zborovi iz oratorija ‘Prijenos sv. Dujma’: Pravedni sveti, O sav Božji svemiru čudesni, O anđeoski korovi (J. Bajamonti); Svrši stopi moje (K. Odak), iz oratorija Dujmova oporuka Hvala tebi, Spasitelju i Uzor Dujam (Š. Marović).

Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma, u svom današnjem sastavu, nastavlja bogatu baštinu zborskog pjevanja koja je u splitskoj prvostolnici stara više od četiri stoljeća. Kao kapelnici i orguljaši Zbor splitske prvostolnice vodili su poznati hrvatski glazbenici poput I. Lukačića, B. Pellizzaria, J. Bajamontia i drugih. Stari prvostolni zbor, s konca XVIII. st., u ogledima suvremenika slovio je kao najslavniji pjevački zbor u Južnoj Hrvatskoj čija se slava nastavlja do danas. Zbor redovito pjeva na nedjeljnim i blagdanskim misnim slavljima, a godišnje održava koncerte u splitskoj prvostolnici o Božiću i za svetkovinu sv. Dujma. (Kristina Bitanga/png)