Sopranistica Lešaja i orguljašica Javora oduševile Bečane

Sopranistica Lešaja i orguljašica Javora oduševile Bečane

U sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017, u crkvi sv. Petra u središtu Beča, mlade hrvatske umjetnice, sopranistica Marija Lešaja i orguljašica Katarina Javora, svojim glazbenim i koncertnim umijećem oduševile su Bečane i njihove strane goste, koji su u ponedjeljak navečer navratili u ovu prekrsnu bečku baroknu crkvu. Na programu su bila djela Haydna, Bacha, Mozarta, Rossinija, Vierne, Widora i Händela, te poznatih hrvatskih skladatelja pl. Zajca, Jelića i Papandopula, čijom je skladbom „Toccata Cromatica“, započeo koncertni recital. Koncertu je bila nazočna i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković i savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu RH Domagoj Marić. Sjajno uigrani dvojac Lešaja – Javora, ponudio je publici čitav niz sakralnih vokalno – instrumentalnih poslastica.

bec-caparin-e1494332470556

Marija Lešaja svojim kristalno čistim sopranom, izvodeći Haydnov Benedictus, Jelićevu Cantante Domino, Mozartov Agnus Dei, Zajčevu Ave maris stella, Rosinijjevog Crucifixusa, Händelovu Ombra mai fu itd, a Katarina Javora pratnjom i dojmljivom solo svirkom Papandopula, Bacha i drugih svjetski poznatih autora, na orguljama. Publika ih je nagradila burnim i dugotrajnim pljeskom, a za uzvrat mlade hrvatske glazbenice poklonile su joj još jedan dodatak. „Sretne smo da smo imale priliku nastupiti u ovoj prekrsnoj crkvi u Beču, gdje smo Katarina i ja studirale, i to upravo u Godini kulture između Austrije i Hrvatske“, rekla nam je sopranistica Lešaja, u ime obje glazbenice. Istakla je kako su ona i Katarina već uigrani par i da zajedno nastupaju na brojnim zajedničkim koncertnim recitalima sakralne i barokne glazbe u Katedralama i crkvama, ali i na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno je obje Zagrepčanke razveselilo to da su ih došli čuti njihovi bečki Hrvati, s kojima su se družile dok su studirale na Bečkom sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost. Organizator koncerta bila je Matica Hrvatska Beč, na čelu s pijanisticom dr. Željkom Caparin.

Marija Lešaja rođena je u Zagrebu 1983. godine, gdje je nakon studija filozofije i sociologije upisala i završila Muzičku akademiju. Nakon toga otišla je na dvogodišnje usavršavanje u Beč, na Sveučilište za glazbu i dramsku umjetnost. Od 2017. Godine članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Katarina Javora rođena je 1986. godine u Zagrebu, gdje se je i školovala. Završila je studij glazbe (orgulje, čembalo) na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Diplomski studij orgulja (koncertni smjer) i čembala završila je i na Bečkom sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost.

Od 2000. godine je orguljašica u župnoj crkvi sv. Male Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu. Trenutno redaje orgulje i čembalo u glazbenoj školi „Brkanović“.

Obje glazbenice, nakon školovanju u Beču, vratile su se u Hrvatsku, gdje sada rade i uspješno glazbeno djeluju.

Fenix Magazin/Snježana Herek