Smotra zborova katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

Smotra zborova katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

Crkveni zborovi hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj okupili su se u subotu 25. studenoga na 23. smotri zborova u organizaciji Dušobrižničkog ureda iz Frankfurta i Hrvatske katoličke zajednice Waiblingen, koja je bila domaćin za oko 400 sudionika okupljenih u jedanaest zborova.

Susret zborova je započeo svečanom pjevanom misom u crkvi St. Antonius u Waiblingenu, a misu je predvodio voditelj Hrvatske katoličke zajednice Waiblingen fra Nediljko Brečićuz suslavlje više svećenika. Pjevanje je predvodio zbor HKZ Waiblingen uz druge pjevače iz okupljenih hrvatskih katoličkih misija i zajednica.

Na početku mise, prisutne je pozdravio voditelj Hrvatske katoličke zajednice Waiblingen fra Nediljko Brečić. Ispričao je anegdotu skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta koji je, skladavši misu u C-molu, podijelio radost sa svojom suprugom, rekavši kako je cijelu misu skladao moleći, ali je, uvježbavajući ju sa zborom nekoliko dana kasnije, to činio u ljutnji. Supruga ga je opomenula da je to pogrešno, potaknuvši skladatelja da se pokaje. Fra Nediljko je stoga pjevače okupljene na smotru zborova potaknuo da i oni Boga slave moleći kroz pjesmu, ali i da se pokaju za sve ono loše u svojim životima.

U propovijedi je predslavitelj fra Nediljko razmišljao o ulozi pjevača u liturgijskim slavljima, istaknuvši identitet svakoga pjevača. „Kao pjevači, sigurno ste mnogo puta čuli izreku ‘Tko pjeva, zlo ne misli’, ali i onu drugu malo pobožniju ‘Tko pjeva, dvostruko moli’. I jedna i druga izreka vam dobro pristaju. Ne samo da zlo ne mislite, nego svojom pjesmom pametno mislite i dobro želite. Svojim lijepim i ugodnim glasom razveseljavate ne samo srca ljudi, nego i Boga, pa stoga – ‘Tko pjeva, dvostruko moli’. Vaš zanos, koji pjesmom unosite u naše zajednice, djeluju na druge da budu radosni, Bogu i ljudima otvoreni. Vaš pjev dira strune ljudskoga srca. Vaš glas je stvoren za pjesmu, za slavljenje Boga i na veselje ljudima“, rekao je fra Nediljko, istaknuvši pritom važnost zborova u  hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama usporedivši ga s dragocjenim blagom.

Nakon mise održana je smotra crkvenih zborova. Program smotre zborova je vodila Marina Giljanović, koja je izvlačenjem određivala redoslijed nastupa zborova. Zborovi su nastupili s izvođenjem dviju pjesama, a sudjelovali su zborovi iz HKZ Balingen-Albstadt-Ebingen, HKM Düsseldorf, HKŽ Frankfurt, HKZ Göppingen-Geislingen, HKZ Sindelfingen-Leonberg, HKZ Ludwigsburg, HKM Mannheim-Mosbach, HKM Mittelbaden s dva zbora iz zajednica u Karlsruheu i Gaggenau, HKZ Reutlingen-Metzingen-Tübingen i HKM Wuppertal.

Na kraju smotre, prisutnima se obratio i delegat Dušobrižništva za Hrvate u Njemačkoj don Ivica Komadina, koji je zahvalio svima zaslužnima za organizaciju smotre zborova, a potom s domaćinom fra Nediljkom Brečićem voditeljima zborova uručio spomenicu kao uspomenu na 23. smotru zborova hrvatskih katoličkih misija i zajednica. Nakon toga uslijedilo je zajedničko druženje.

Preuzeto s: https://ika.hkm.hr/crkva-u-svijetu/odrzana-23-smotra-crkvenih-zborova-hrvatskih-katolickih-misija-i-zajednica-u-njemackoj/