Smotra pučkih korizmenih napjeva “Puče moj” i predstavljanje CD-a “Puče moj 2015.”

Smotra pučkih korizmenih napjeva “Puče moj” i predstavljanje CD-a “Puče moj 2015.”

U konkatedrali sv. Petra u Splitu 21. ožujka održan je tradicionalni koncert korizmenih pučkih napjeva iz južne Hrvatske “Puče moj 2016.”, a ta se smotra već dvadeset i sedmu godinu tradicionalno održava u konkatedrali na Veliki ponedjeljak, njome je ujedno i zaključen glazbeni program manifestacije “Dani kršćanske kulture”.

Na taj način u Dalmaciji i šire nastoji se, više kao dio baštine, nego možda iz same religiozno-liturgijske potrebe, sačuvati, podržati, oživjeti, zapisati, snimiti i predstaviti ono što na tom području biva sačuvano od zaborava. U tu svrhu u sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” nakladna kuća Verbum te smotre pjevanja snima na nosače zvuka, pa je tako i ovom prigodom bio predstavljen nosač zvuka “Puče moj”, na  kojem je snimljena lanjska smotra.
Nastupilo je 10 pučkih zborova u kojima je pjevalo više od dvjesto pivača iz župa Splitsko-makarske nadbiskupije iz Veloga Varoša, Jesenica, Srinjina, Kaštel Lukšića, Donjih Kaštela, Trilja, Kučina, Mravinaca, Tugara i Vranjica. Ovakva smotra pokazuje kako je velik broj onih koji sudjeluju u očuvanju baštine, a na poseban način raduju mladi koji su se priključili zborovima gdje se napjevi prenose s koljena na koljeno.

Autor: Jelena Hrgović.