Smotra crkvenog pjevanja ‘Puče moj’ u Murteru

Smotra crkvenog pjevanja ‘Puče moj’ u Murteru

37674Smotra crkvenoga pučkog pjevanja Šibenske biskupije “Puče moj” održana je u subotu 2. travnja u župnoj crkvi Svetog Mihovila u Murteru. Riječ je o okupljanju koje je održano dvadeset drugu godinu za u nizu, a koje je utemeljio šibenski biskup Ante Ivas za vrijeme obnašanja župničke službe u Zatonu. Manifestacija se prvih dvadeset godina održavala u župi Zaton, no u svrhu njezina populariziranja i na prijedlog župnika don Marka Gregića, prihvaćena je ideja da se organizira i u drugim župama. Protekle godine je tako organizirana u Jezerima, a sljedeće godine ostaje isto na otoku, u župi u Betini.
Ove godine u Murteru uz domaće pučke pjevače nastupile su župe: Vodice, Tisno, Jezera, Prvić Šepurina, Krapanj – Brodarica, Zaton, Dubrava, Betina, Primošten, Pokrovnik, Pirovac, Rupe i Skradin. Na smotri je bio i biskup Ivas koji je uz župnika Ivana Katića pozdravio sve okupljene.
„Smotra u prvom redu želi sačuvati tradicionalno liturgijsko pučko pjevanje kao i dio naše kulturne baštine, koje je bilo ugroženo i ponegdje počelo padati u zaborav i nestajati. Želimo i ove godine pučke melodije, koje su vjekovima duboko prožimale vjernike tijekom godišnjih blagdana i slavlja, naročito tijekom korizmenih dana i Velikoga tjedna spasiti od zaborava, oživjeti i obnoviti i tako ih u što izvornijem obliku prenijeti na mlađi naraštaj vjernika”, rekao je pučki pjevač iz Prvić Šepurine Neven Skroza.

Ika.hr