Skladatelj i muzikolog Mato Lešćan (1936. – 1991.)

Skladatelj i muzikolog Mato Lešćan (1936. – 1991.)

Mato Lešćan bio je priznati hrvatski skladatelj, orguljaš, improvizator, zborovođa, glazbeni pedagog, muzikolog, znanstvenik teoretičar, istraživač i glazbeni urednik. Rođen je u Đurđevcu 25. veljače 1936. u skromnoj katoličkoj obite­lji od oca Bolte Lešćana i majke Zore Lešćan rođene Banko. Već od djetinjstva pokazivao je veliku sklonost prema glazbi koja će mu kasnije obilježiti životni put. Po završetku Pučke škole u Đurđevcu upisao je Interdijecezansku vjersku katoličku klasičnu gimnaziju u Zagrebu, nakon koje je pohađao Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, potom studij francuskog i njemačkog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dok je svoje fakultetsko obrazovanje stekao diplomom teoretsko-pedagoški studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1964. godine.

Mato Lešćan s majkom Zorom i bratom Đurom

Također, usavršavao se kod vodećih hrvatskih skladatelja, orguljaša, dirigenata i teoretičara Miroslava Magdalenića, Đure Tomašića, Albe Vidakovića, Domagoja Andrića, Vlaste Hranilović, Anđelka Klobučara te kod dirigenta Capelle Sistine Domenica Bartoluccija na Conservatorio di Musica St. Cecilia  u Rimu, Ericha Arndta, orguljaša bazilike sv. Petra u Rimu i C. F. Hartmanna u Frankfurtu na Majni.

Svoj pedagoški rad započeo je 1964. godine kao profesor teoretskih glazbenih predmeta u glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Bjelovaru gdje je upoznao svoju buduću suprugu Leu Dukarić, također profesoricu glazbe. Preselivši se u Zagreb, u razdoblju od 1966. do 1977. godine bio je profesor Muzičkog odgoja u osnovnoj školi Miroslav Mrkša u Svetoj Klari, predavač na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu (kontrapunkt, fuga, dirigiranje i analiza glazbenih oblika), profesor teorijskih predmeta u srednjoj glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu i profesor Glazbene umjetnosti u Interdijecezanskoj srednjoj vjerskoj gimnaziji u Zagrebu. Kao orguljaš svirao je u Crkvi sv. Petra u Zagrebu, bio je stalni katedralni orguljaš zagrebačke katedrale, stalni orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu, orguljaš Crkve sv. Marka u Zagrebu, orguljaš zbora Collegium pro musica sacra, a sudjelovao je i na orguljaškim koncertima Instituta za crkvenu glazbu u Zagrebu, te je redovito održavao brojne orguljaške koncerte i solističke recitale u zemlji i inozemstvu. Po odlasku u Frankfurt na Majni 1977. godine, postao je tamošnjim katedralnim orguljašem, orguljašem pri Hrvatskoj katoličkoj misiji te je bio osnivač i zborovođa dječjeg, mješovitog zbora i muške klape Ferali pri Hrvatskoj katoličkoj misiji u istom gradu. Iza sebe je ostavio veliki skladateljski opus, brojne znanstvene radove i članke te pjesmaricu Slavimo Boga, čiji je bio glazbeni urednik. Skladao je male liturgijske oblike i crkvene popijevke te velike zborske forme, motete, mise, solo pjesme i skladbe za orgulje, a dio skladateljskog opusa je neotkriven ili još uvijek neobjavljen. Mješoviti zbor Hrvatske katoličke misiji u Frankfurtu na Majni nosi ime „Mato Lešćan“, dok njegove skladbe svakodnevno obogaćuju liturgijsko pjevanje Katoličke crkve te su na repertoaru brojnih poznatih pjevačkih ansambala i koncertnih majstora orguljaške glazbe. Hrvatska crkvena glazba ne bi danas bila ono što jest bez doprinosa Mate Lešćana. Umro je 18. ožujka 1991. godine u Frankfurtu na Majni od leukemije, a grob mu se nalazi na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Tekst i fotografije: glazbena pedagoginja dr. sc. Ivana Senjan
Preuzeto iz Podravske širine