Sjećanje na mo. Demovića

Sjećanje na mo. Demovića

U okviru 17. Epidaurus Cavtat festivala večer „Chi più di te Ragusa“ u sjećanje na nedavno preminulog maestra iz Konavala don Mihu Demovića održana je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije – Malu Gospu, u petak 8. rujna 2023. u đardinu Zbirke Baltazara Bogišića.

O don Mihu Demoviću, njegovom radu, sponi s Konavlima, Zbirkom Baltazara Bogišića, otkriću djela Josipa Kraljića, koja su te večeri praizvedene u njegovom rodnom kraju, govorili su Franica Krampus Vidović, stručna savjetnica Festivala i pomoćnica direktorice; Ivana Marija Vidović, pijanistica, umjetnička direktorica i osnivačica Epidaurus Cavtat festival; načelnik Općine Konavle Božo Lasić, mo Mladen Tarbuk, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja; u Ime HAZU akademkinja Nella Lonza te u ime Matice hrvatske, dubrovačkog ogranka predsjednica Ivana Grkeš.

Sjećanje na djelovanje don Demovića otvoreno je recitalom „Oda Ragusi“ koju je na talijanskom i hrvatskom recitirala umjetnička direktorica Festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović. Upravo iz „Ode Ragusi“ dolazi i naslov večeri: „Jer, tko je ljepši od tebe Dubrovniče?’

„Želja mi je bila da se zajedno preselimo mislim i vizijom u ono vrijeme kad je Kraljić živio, u ono što je don Miho Demović otkrio. Ovaj recital sa staroraguzejskog sam prevodila nekoliko mjeseci u 2022. godini, konzultirajući se s brojnim profesorima u Italiji koji se raguzejskim bave. Pokušala sam iščitati tekst, prevesti ga u moderni talijanski jezik kako bi bio što razumljiviji, ali i da se vidi i osjeti kako smo pričali nekad. Potom sam recital prevela na hrvatski. ‘Oda Ragusi ‘ – to je najjača spona don Miha i mene, čak ju je stavio na korice svoje posljednje knjige, čime me osobito počastio i zadužio“, naglasila je Ivana Marija Vidović. Dodala je kako Ragusu nježnim riječima personificira, uspoređuje s Gospom, a ujedno je upravo radi toga za večer posvećenu don Mihu Demoviću izabran baš datum blagdana Male Gospe. Direktorica i umjetnička voditeljica Festivala zahvalila je osobito umjetnicima koji su izveli program, posebice Neni Ćorak koja je, osim maestralne izvedbe „Ave Maria“ s Jakovom Sedlarom na violini ujedno i donijela svoj instrument samo za tu prigodu. Velika zahvala, naglasila je, upućena je Ministarstvu kulture i medija koji su izdaleka podržali večer, ali i gosparu Luki Puliću, „velikom prijatelju don Miha Demovića“, koji je sve izvođače i sudionike počastio večerom.

Nastupili su Nena Ćorak, Krunoslav Težak, Nika Ružarija Orepić, Jakov Sekula, Slavka Jurić, Alena Shapochka te Martina Vuletić.

Don Mato Karamatić iz župne crkve svetog Nikole u ime dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića pozdravio je sve prisutne i na osoban način pričao o svom poznanstvu s don Mihom Demovićem.

„Hvala ti Bože da sam ga poznavao. Zvao sam ga maestro od samih početaka poznanstva. Don Miho Demović bio je ‘ljudina’, malen čovjek velikog srca i velikog duha. Vjerujem da je prisutan ovdje, iako ga nema među nama. Bio je svećenik na pravom mjestu, u pravo vrijeme, a od Boga je dobio najljepši dar, kraljevstvo nebesko. Sigurno i sada gore nešto čini, što mi ovdje ne vidimo. Koliko nas je večeras ovdje okupljenih svjedoči kako don Miho spaja ljude i ne samo za života, već i dalje“, istaknuo je don Mato Karamatić.

Među ostalim govornicima, obratio se i načelnik općine Božo Lasić počeo je, kako je naglasio, prvo s „pohvalama i pokudama“ – pohvali Epidaurus Cavtat festivalu koji djeluje već 17 godina, a pokuda je, naglasio je, „usmjerena Općini i ponekad nerazumijevanju o važnosti Festivala“.

„Maestro don Miho Demović može se veličati po tome koliko se njegovo djelo proučava, ali i veliča nakon njega. To se upravo sada događa. Nisam ga poznavao osobno, ali je na mene ostavio izuzetan utisak. Ako Bog da, iduće godine jedna će ulica nositi njegovo ime, što je zasigurno zaslužio – dat ću taj prijedlog Općinskom vijeću i nadam se da će prihvatiti“, kazao je.

Izvor: https://ika.hkm.hr/novosti/vecer-u-sjecanje-na-don-mihu-demovica-na-epidaurus-cavtat-festivalu/