S radom počela Nadbiskupijska glazbena škola u Đakovu

S radom počela Nadbiskupijska glazbena škola u Đakovu

U subotu, 24. rujna 2016. godine započeo je novi dvogodišnji ciklus predavanja na Nadbiskupijskoj glazbenoj školi u Đakovu. Nakon zajedničke molitve, predstojnik Škole, mo Ivan Andrić pozdravio je nazočne, njih 28, te izrazio svoje zadovoljstvo što postoji interes za crkvenu liturgijsku glazbu kao i za usavršavanje glazbenog izričaja na župama. Pojasnio je obvezu pohađanja predavanja, kao i poseban trud oko samostalnog usavršavanja sposobnosti stečenih tijekom predavanja u Školi.

Cilj je Škole tijekom dvogodišnjeg ciklusa predavanja pružiti potrebno poznavanje liturgike i glazbe onima koji su već u službi glazbenih animatora u liturgiji, kao i onima koji se namjeravaju posvetiti ovoj zadaći. Tijekom predviđenog programa zainteresiranima će se pomoći da steknu ili unaprijede temelje glazbenog jezika, odgoje i oblikuju sposobnost slušanja i kritičkog vrednovanja glazbe, razviju smisao za melodiju, ritam i harmoniju te da uznapreduju ili počnu sa sviranjem instrumenta. Uz predstojnika Andrića, nazočni su bili i predavači Škole, Dario Kustura, dipl. theol. te Marin Vučković, prof. glazbe.

Nakon uvodnog dijela, sa svakim polaznikom obavljen je konzultacijski razgovor te su odgovorni za program Škole za svakoga kandidata, analizirajući njegovo prethodno teološko i glazbeno obrazovanje, stvorili prilagođeni program studija.

M. Kuveždanin