Rezultat suradnje zbora „Pelikan” klanjateljica Krvi Kristove i Mješovitoga zbora Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković”

Rezultat suradnje zbora „Pelikan” klanjateljica Krvi Kristove i Mješovitoga zbora Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković”

Slika s promocijeAlbum „Hrvatske korizmene popijevke” s 18 skladbi koji su zajedničkom suradnjom ostvarili Zbor „Pelikan” sestara klanjateljica Krvi Kristove i Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je u ponedjeljak 20. ožujka u dvorani Tribine grada Zagreba. Uvodno je voditeljica programa mr. Tanja Popec istaknula kako „ovakve glazbene uratke rijetko imamo priliku čuti, osim u liturgiji. Primjerice, mnoge su božićne pjesme komercijalizirane, ali korizmene i uskrsne pošteđene su te zamke i uistinu su sačuvane u otajstvenosti muke, smrti i uskrsnuća. Zato se mogu razumjeti dubokom istinskom vjerom”.
Pozdravljajući okupljene regionalna poglavarica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove s. Ana Marija Antolović zahvalila je upravi KBF-a Sveučilišta u Zagrebu koja je dala pristanak za suradnju između zbora „Pelikan” i Mješovitog zbora Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković”. U posljednjim desetljećima prvo oktet, a onda zbor „Pelikan” snimio je četiri nosača zvuka. Dva su pjesme koje slave otajstvo Krvi Kristove i štuju utemeljiteljicu sv. Mariju De Mattias, jedan nosač zvuka donosi marijanske pjesme, a jedan adventske. Sanjale smo i željele smo snimiti korizmene pjesme koje su nama posebno bliske i drage, jer je u njima opjevano otajstvo iz koje izvire karizma nas Klanjateljica Krvi Kristove. Bogu hvala da je došao i taj dan, rekla je s. Antolović. Zahvalila je najzaslužnijima za ostvarenje projekta – idejnoj začetnici i producentici nosača zvuka doc. mr. art. s. Domagoji Ljubičić, voditeljici Mješovitog zbora Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković” prof. Danijeli Župančić, orguljašu mag. art. Milanu Hibšeru, te glazbenom snimatelju i producentu Toniju Eteroviću. Zahvalu je izrekla i rektoru zagrebačke katedrale preč. Josipu Kuhtiću za otvorenost i gostoprimstvo jer je sve snimano u zagrebačkoj prvostolnici. Obraćajući se posebno mladim pjevačicama i pjevačima, studentima KBF-a zahvalila je što su pomogli sestrama da se ostvari njihov san, te im čestitala na zauzetom radu i poželjela puno uspjeha u studiranju i promicanju lijepe crkvene glazbe.
slikaOkupljenima se obratio i dekan KBF-a prof. dr. fra Mario Cifrak, OFM, te izrazio radost ove suradnje koja je rezultirala nosačem zvuka. Stručni osvrt na sam album izrekao je redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu prof. art. dr. Davorin Kempf. Riječ je o lijepom i hvalevrijednom glazbenom, religijskom i kulturnom projektu, rekao je, te pojasnio kako se radi o obradama skladbi koje su uglavnom realizirali Franjo Dugan, Mate Lešćan, Miroslav Martinjak, Vinko Žganec, Šime Marović, Miho Demović i dr. Obrade se temelje i u duhu su crkvenog pučkog pjevanja. Porijeklo napjeva je različito. Tu su gregorijanski napjevi, potom napjevi iz zbirke Cithara octochorda iz 18. st., a postoje i narodni napjevi. Otuda je proizašla jednostavnost harmonijske, melodijske (polifone) i ritmičke strukture, jasnoća i preglednost glazbenih oblika. Riječ je o obradama za zbor i orgulje, a ponekad uz solističke dijelove, rekao je dr. Kempf. Također je pojasnio kako skladbe redovito počinju kratkim orguljskim uvodom, a i završavaju svojevrsnim postludijem. Te uvodne i zaključne dijelove u većini slučajeva je nadopisao nedavno preminuli akademik Anđelko Klobučar. Dr. Kempf pohvalio je interpretacije na visokom nivou za što su zaslužne dirigentice doc. mr. art. s. Domagoja Ljubičić i prof. Danijela Župančić. Orguljsku pratnju znalački je realizirao mag. art. Milan Hibšer, vodeći računa o jasnoj artikulaciji, primjerenoj registraciji i dinamičkom odnosu između vokalnog i instrumentalnog dijela. Istaknuo je i važnost i kvalitetnog tonskog zapisa Tonija Eterovića. Objavljivanje ovog nosača zvuka s odabranim hrvatskim korizmenim popijevkama zasigurno će pridonijeti popularizaciji hrvatske sakralne glazbe, i omogućiti mnogim pojedincima i obiteljima da provedu korizmeno vrijeme u sadržajnom i inspirativnom duhovno-glazbenom ozračju, zaključio je dr. Kempf.
Tijekom predstavljanja zborovi su izveli više skladbi pod ravnanjem prof. Danijele Župančić i doc. mr. art. s. Domagoje Ljubičić uz orguljsku pratnju mag. art. Milana Hibšera.

Tekst i fotografije: Marija Belošević

Ika.hr