Proslava svete Cecilije u Šibeniku

Proslava svete Cecilije u Šibeniku

Crkveni pjevači iz zborova s područja Šibenske biskupije okupili su se prigodom blagdana zaštitnice glazbenika svete Cecilije, u srijedu 22. studenoga 2023. u katedrali sv. Jakova, na zajedničkom misnom slavlju koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić, izvijestila je Šibenska biskupija.

Sudjelovali su pjevači iz zbora Laudantes; iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, Zablaće, Meterize, Bilice i Zaton;  te samostana svetog Lovre i svetog Frane. Združenim zborom koji je pjevao tijekom misnog slavlja dirigirala je voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Jelena Mikulandra, a za orguljama je bila Ema Huljev.

Gledajući život svete Cecilije, bolje razumijemo što Isus misli kada kaže: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga.“ Sveti mučenici svjedoče za Boga, svjedoče snagu ljubavi koja se pretače u veličinu žrtve, a sveta Cecilija svemu tome pjeva. Radosno križ prihvaća i predaje se u ruke Božje, istaknuo je biskup Rogić u propovijedi.

Bogu na čast pjevati, svetoj liturgiji služiti poziv je i čast, obaveza i odgovornost. Ne može od Boga ostati nezamijećeno, milostima neuzvraćeno ako to činimo čista srca Bogu na slavu i za naše spasenje. Sveta Cecilijo, koja si svojim životom i mučeništvom pjevala hvale Gospodnje i koju Crkva časti kao zaštitnicu glazbe i pjevanja, pomozi nam svjedočiti našim glasom i zvukom naših instrumenata, onu radost srca koja nam dolazi od vršenja Božje volje; onu ushićenost pjeva Bogu na slavu i zahvalu; onu nadu punu besmrtnosti, zagledanu u vječnost; onu vjernost koja nas trajno veže uz Kristovu ljubav i njegovo spasenje onu snagu molitve u potrebama i onaj trud živjeti vjeru u Trojedinog Boga koji se u svom Sinu objavio i spasio nas, poručio je biskup Rogić.

Na kraju misnog slavlja zauzetom vjerniku i angažiranom crkvenom pjevaču i orguljašu Rafelu Lovriću Caparinu biskup Rogić uručio je srebreni medaljon izrađen prigodom 725. obljetnice od osnutka Šibenske biskupije. Kako je biskup naglasio, medaljon je uručen zbog iznimnih zasluga i nesebičnog darivanja Rafaela Lovrića Caparina koji godinama svira i pjeva ne samo u katedrali svetog Jakova, nego i po ostalim šibenskim crkvama. Isti medaljon je dobila i dugogodišnja voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Jelena Mikulandra, izvijestila je Šibenska biskupija.

Preuzeto s: https://ika.hkm.hr/splitska-metropolija/proslavljena-sveta-cecilija-u-sibeniku/