Proslava svete Cecilije u Osijeku

Proslava svete Cecilije u Osijeku

Tristotinjak pjevača i svirača osam župa Osječkog zapadnog dekanata prvi put je proslavilo blagdan svoje zaštitnice sv. Cecilije, u srijedu 22. studenog 2023., zajedno liturgijski pjevajući večernje euharistijsko slavlje u višnjevačkoj župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Osijeku.

Blagdansku misu za pokojne crkvene pjevače i glazbenike iz osam župa predvodio je župnik Župe sv. Josipa Radnika i novoizabrani dekan Osječkog zapadnog dekanata preč. Vladimir Delić. Svečanost je započela procesijom praćenom orguljskim sviranjem višnjevačkog župnika vlč. Dejana Bubala, studenta na Odsjeku kompozicije s teorijom glazbe u Osijeku, te višeglasnim pjevanjem ulazne pjesme „Gospodin kraljuje“. Dirigirao je zborovođa Mješovitog župnog zbora župe Rođenje BDM dr. sc. Vladimir Peljhan. Prije mise, dobrodošlicu je vjernicima u crkvi izrazio domaći župnik Bubalo, pozdravivši pjevače, voditelje zborova, dirigente, orguljaše, svirače, prisutne župne vikare i gostujuće svećenike.

„Ovo je prvi put da sv. Ceciliju obilježavamo i proslavljamo liturgijski zajedno na ovakav način na razini cijelog Osječkog zapadnog dekanata koji uključuje osam župa: gornjogradsku konkatedralnu Svetih Petra i Pavla, retfalačku Uzvišenja sv. Križa, župu u Industrijskoj četvrti sv. Josip Radnik, dvije josipovačke Župe sv. Josipa zaručnika BDM i sv. Luke, ev., župu u Cvjetnom naselju-Livani sv. Leopolda Bogdana Mandića, župu u Brijestu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja i višnjevačku Rođenja BDM. Više nas je od prvotnih 280 i to je sjajno! Drago mi je što su vaši župnici prihvatili inicijativu zajedničkoga okupljanja. Stoga, po riječima sv. Pavla, večeras svi budimo jedno srce i jedna duša Crkve našemu Bogu na slavu po zagovoru sv. Cecilije“, rekao je.

„Psalam 89. kaže: ‘Blago narodu koji  zna poklike štovanja, koji hodi u svjetlosti lica tvojega, Gospodine’. Sveti poklici, sveto klicanje u Bibliji jest pjevanje koje dolazi iz srca otvorenog Bogu i slavi ga. Sveto kličimo, ovo je blaženi dan! Kad je iz mnoštva vaših srdaca navrlo pjevanje koje pjesmom obožava Boga, tad se to zove sveto klicanje. Danas nećemo puno govoriti, želimo više pjevati. Ovo je vaš dan, dragi naši ‘slavuji’! Uime svih župnika, župnih vikara i pastoralnih  suradnika iz osam naših župa od srca vas pozdravljam pjevači i glazbenici“, uvodno je rekao preč. Delić.

„Danas na spomendan sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, po prvi put smo zajedno da bismo radosno u zajedništvu klicali svome Bogu kojemu se obraćate, ne samo u patnji, i u trenutcima radosti. U toj radosti nastale su mnoge pjesme, skladbe i  pjevane mise kojima je oduvijek čovjek vjernik slavio Boga. Upravo u našemu narodu i u našem podneblju nastale su najljepše pjesme upućene Bogu, Isusu Kristu, Blaženoj Djevici Mariji i svetcima. Primjer, uzor i putokaz nam je sv. Cecilija pokazujući primjerom svoga života kako živjeti s Božjom prisutnošću i nositi se s izazovima. Dok se kajemo za svoje životne promašene arije, dok se kajemo za disharmonije našega svakodnevnog života, molimo njezin zagovor da možemo kroz pjevanje i klicanje upoznavati i upoznati Božje obećanje i njegovo prihvaćanje našega bića: i onda kad je teško doći na probe, kad se izgubi smisao u našem angažmanu i nitko to ne prepoznaje i ne cijeni, i životnu priču svakoga od nas s dušom i tijelom, s grbama i glatkoćama, našim životnim ranama i ožiljcima“, istaknuo je.

Na kraju slavlja preč. Delić zahvalio je svima što su se odazvali tome pozivu. „Hvala dobrom Bogu i vama za vaš dosadašnji prijeđeni put. Hvala što uljepšavate liturgiju u našim župnim zajednicama. Hvala vam za svaki korak do naših crkava, za mnoge sate probi koje često znaju biti naporne jer voditelji žele iz vas izvući ono najbolje, znajući da je to moguće. Hvala zborovođama, orguljašima, sviračima, koji često ili nikako ne žele nikakvu nagradu jer žele proslaviti Boga i dati dio sebe našim župnim zajednicama. Na poseban način zahvaljujem vlč. Dejanu Bubalu, župniku višnjevačke župe, koji je ovo sve osmislio i predložio. Oprostite trenutke kada nismo prepoznali vaš trud, kada smo imali malo ili nismo imali vremena za vas. Unatoč svemu, znali smo da ćete biti na visini slavljenja što ste i bezbroj puta pokazali. Ponavljam rečeno na početku: naš narod, naše podneblje ima najbogatiju i najraznovrsniju tradiciju liturgijskog pjevanja. Skladbe samo treba sačuvati, prilagoditi i eventualno glazbeno obraditi. Vjerujem da će i vlč. Dejan i nadalje raditi na tome, kao što je to radio i do sada. Ne želim podcijeniti nove, strane duhovne pjesme, ali ni one nisu sve liturgijski autentične.   Hvala za vašu marljivost, životnost, za svijest o našemu identitetu obilježenu konkretnom kulturom i snagom žive vjere. Neka nas pjevanje, sveto klicanje i nadalje približava Bogu i neka nas zbližuje jedne s drugima i osvježava našu vjeru i pouzdanje u Božju blizinu u svim okolnostima našega života“, zaključio je.

Na misnom slavlju suslavili su osječki župnici vlč. Jure Krešo, Mario Žigman i Matej Glavica, fra Zoltan Dukai, o. Ivan Matić, župni vikar Vladimir Sabo i umirovljeni svećenik Ivan Zimmerman. Uz liturgijske čitačice višnjevačke župe, u misi je sudjelovao vjeroučitelj Dinko Glavaš, pjevajući psalam sa zborovima, a evanđeoski odlomak navijestio je đakon u konkatedrali Josip Vuksanović. Nakon liturgijskog slavlja, uslijedilo je druženje u svečanoj dvorani višnjevačkog igrališta uz domaćinstvo župnika Bubala gdje je blagoslovnu molitvu predmolio preč. Delić. Slavlje je priređeno za sve okupljene pjevače, glazbenike i svećenike.

Preuzeto s: https://ika.hkm.hr/dakovacko-osjecka-metropolija/prva-zajednicka-proslava-sv-cecilije-u-osijeku/