Proslava spomendana sv. Cecilije u Zagrebačkoj katedrali

Proslava spomendana sv. Cecilije u Zagrebačkoj katedrali

U ponedjeljak, 21. studenoga 2016. godine, održano je u Zagrebačkoj katedrali, odnosno Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava Euharistijsko slavlje u prigodi proslave spomendana sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika, a tom se prigodom već tradicionalno okupljaju župni i crkveni zborovi Grada Zagreba. Misu je organizirao Upravni odbor Hrvatskog društva crkvenih glazbenika na čelu sa predsjednicom s. Domagojom Ružom Ljubičić, a predvodio ju je pomoćni biskup zagrebački, mons. dr. Ivan Šaško. Zborovima je ravnao Tihomir Prša, prof., bivši student Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a na orguljama je pjevanje pratio mladi orguljaš Kristijan Palčec.

U slavlju je sudjelovalo 18 zborova: zbor Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ KBF-a, Sveučilišta u Zagrebu, zbor župe svetog Franje Ksaverskog (Vugrovec, Sesvete), akademski zbor Bazilike Srca Isusova „Palma“, zbor “Collegium pro musica sacra“, Zagrebački katedralni mješoviti zbor, komorni zbor sv. Ivana Boska (Podsused), zbor župe Muke Isusove „Crux“ (Resnički, Vukomerec), župni zbor župe bl. Augustina Kažotića „Osvit“ (Pešćenica), župni zbor župe Presvetog Trojstva (Prečko), mješoviti zbor crkve sv. Franje (Zagreb), mješoviti župni zbor i vokalni ansambl Marije Pomoćnice (Knežija), mješoviti župni zbor sv. Male Terezije (Trnje), mješoviti zbor župe sv. Petra „Hosana“ (Zagreb), župni pjevački zbor „Fra Tomislav Talan“ (Sv. Duh), zbor župe sv. Mateja, apostola i evanđeliste (Dugave), župni zbor crkve Rođenja Isusova (Kajzerica) i mješoviti zbor župe sv. Ivana Evanđeliste, te je Euharistijsko slavlje svojim glazbenim dijelom i sudjelovanjem uzveličalo više od 300 pjevača.

Mons. dr. Ivan Šaško je u propovjedi riječima iz Knjige Otkrivenja potaknuo sve prisutne na zajedništvo, ističući tako da je upravo glazba ta koja okuplja zajednicu. Također je rekao da je liturgijska glazba dio bogoslužja, ali da je ona zapravo i puno više od toga. Prema njegovim riječima glazba je ona koju treba ne samo čuti, nego i poslušati, jer je to glazba pjevana po notama Božje volje.

Na kraju euharistijskog slavlja mons. dr. Ivan Šaško zahvalio je svima na sudjelovanju, a napose onima, koji pjevajući, svirajući ili na bilo koji drugi način sujdeluju u svakom nedjeljnom i blagdanskom Euharistijskom slavlju.

Silvia Magdalena Šimić i Josipa Jurenec