Proslava 800. jubileja Reda propovjednika i spomendan sv. Katarine Sijenske

Proslava 800. jubileja Reda propovjednika i spomendan sv. Katarine Sijenske

Proslava 800. jubileja Reda propovjednika i spomendan sv. Katarine Sijenske bili su povod svečanom koncertu održanom 30. travnja u župi Prečistog Srca Marijina u Splitu. Župa djeluje u sklopu samostana Svete Katarine Sijenske, a domaćini ovog susreta bile su časne sestre Dominikanke.

Sveti Dominik svojim je životom ostavio sjajan primjer istinske kršćanske predanosti, hrabro je i odvažno svjedočio vjeru i pomagao najpotrebitijima u društvu. Utemeljio je Red propovjednika, a njegove je stope ustrajno slijedila i mlada djevojka Katarina koja je istom hrabrošću posvetila svoj život Kristu. Postala je suzaštitnicom Europe i veliki uzor ne samo Dominikancima nego i svim vjernicima.

Ova svečana proslava otvorena je skladbom posvećenoj upravo njoj. Stihove je napisao don Ivan Bodrožić, a glazbu maestro don Šime Marović. Skladba Katarini Sijenskoj izvedena je prvi put, kao praizvedba, otpjevao ju je mješoviti župski zbor, na orguljama je svirao maestro don Ivan Urlić, mag. muz., a solističku je dionicu otpjevala Marija Šamija.

Zaštitnice naša Katarino dična,

Pjevamo ti slavu uz nebeskog Kralja

Europu štiti i svoj narod vjerni

Vodi ga u slozi do vječnoga raja.

Program se dalje odvijao u izvedbama mješovitog zbora, dječjeg zbora sa solistima i posebne gošće, koja se otvorena srca i s radošću pridružila ovoj proslavi, Doris Dragović.

Zborove već dugi niz godina vodi č.s. Pavla Negovec, članica dominikanske Kongregacije Svetih Anđela Čuvara.

Skladbu Veliki oče izveo je muški dio mješovitog zbora, Dominik su otpjevali solisti Karlo Kosor, Antonija Bušić i dječji zbor uz dodatnu pratnju Mihaela Kosora na gitari. Don Ivan Urlić na orguljama i Luka Kosor na violini zajedno su izveli skladbu Adagio, skladatelja Tomasa Albinonija. Dvije skladbe Nikše Krpetića U najljepši grad na svijetu i Bogu, Redu i narodu izveo je dječji zbor, a Handelov Kriste uskrsli izveo je mješoviti zbor. Program je dodatno obogatila Doris Dragović izvedbama triju svojih pjesama: Marija Magdalena, Malo mi za sriću triba i Ovo je naša krv. Doris je svojim kratkim svjedočanstvom istaknula važnost svakodnevnog obraćenja i opredjeljenja za Gospodina, u čemu je kao veliki uzor za sebe prepoznala Mariju Magdalenu. Potrebno je mnogo hrabrosti, ali i ustrajnosti da se ostane na tom putu, kojim su prolazili brojni sveti ljudi prije nas, a danas u njima gledamo primjere uzorne kršćanske predanosti.

Pred sam kraj koncerta don Ivan Urlić izveo je skladbu Incantation pour un jour saint, autor je Jean Langlais, a mješoviti zbor izveo je službenu himnu 800. jubileja Reda propovjednika Laudare, Benedicere, Praedicare, koja u sebi sadrži geslo dominikanskog reda i pjeva se na nekoliko svjetskih jezika. Članovi dječjeg zbora Karlo Kosor, Antonija Bušić i Hana Unić pročitali su originalne stihove na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku, ali i prijevod na hrvatski jezik, za što se pobrinula č.s. Fidelis Jagnjić. Solističku dionicu otpjevao je Toni Kulić.

Program je zatvoren uručivanjem zahvalnica, poklona i buketa časnoj majci Katarini Maglici, Doris Dragović, don Ivanu Urliću i časnim sestrama Pavli Negovec i Fidelis Jagnjić.

Jelena Milovac, prof.

Proslava 800. jubileja Reda propovjednika i spomendan sv.  Katarine Sijenske