Predstavljen značajan Zbornik Lik i djelo fra Bernardina Sokola izvučeni na svjetlo istine

Predstavljen značajan Zbornik Lik i djelo fra Bernardina Sokola izvučeni na svjetlo istine

U Dvorani pape Ivana Pavla II. predstavljeno je djelo „Fra Bernardin Sokol. Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja“. Zbornik su predstavili Hana Breko Kustura, Josip Dukić, Vito Balić, fra Stipe Nosić, Milivoj Bratinčević te urednik zbornika fra Bernardin Škunca. Prije malo manje od dva tjedan, točnije 28. rujna obilježena je 74. obljetnica mučeničke smrti hrvatskog glazbenika fra Bernardina Sokola.

Od 1929. do 1941. Sokol je objavio 80 svezaka zbirka za crkvenu i svjetovnu glazbu pod naslovom „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“, pa mu je ime još za života ušlo u stručne strane leksikone. Sokola su 28. rujna 1944. noću uz lažnu optužbu i pod izgovorom da ga vode ispitivati na Vis partizani odveli iz samostana Badija. Tijelo mu je međutim more uskoro izbacilo na plažu u Orebiću, gdje ga je skupina mještana pokopala, a poslije toga taj ratni zločin prekrio je veo šutnje. Vjeruje se da je njegovo tijelo još uvijek na mjestu ukopa. U Splitu i u njegovu rodnom mjestu Kaštel Sućurcu, u sklopu manifestacije „Dani fra Bernardina Sokola“ proslavljena je u svibnju 130. obljetnica Sokolova rođenja, a ujedno je održan i znanstveni simpozij o njegovom životu i stvaralaštvu. Proslava je na svjetlo dana iznijela i dosje OZN-e u kojem nema Sokolova datuma rođenja, nema optužbe, ni osude, pa ni datuma smrti . Zanimljivo, Hrvatska pošta događaj je ovjekovječila prigodnom markom s glazbenikovim likom.

– Zbornik donosi sve što se u svibnju ove godine u Splitu i Kaštel Sućurcu događalo oko proslave 130. godišnjice rođenja velikog hrvatskog glazbenika fra Bernardina Sokola. Tu je i dio tajni koje je čuvalo njegovo „oproštajno pismo“ koje su krvnici uzeli iz njegove sobe prilikom uhićenja. O posljednjim trenucima Sokolova života progovorilo je vrlo brzo samo more, ali o ratnom zločinu učinjenom nad njim tajnu su duga desetljeća iz straha čuvali ljudi koji su ga pokopali na plaži u Orebiću. Sokolovo pismo iz arhiva OZN-e, otkriveno 74 godine poslije, svjedoči da je bio optužen za nešto što nije učinio. Zbornik između ostalog donosi radove uvaženih glazbenih stručnjaka o Sokolovu velikom doprinosu hrvatskoj glazbenoj znanosti, kojem je zbog duge nametnute šutnje prijetio zaborav i osnova je za nova istraživanja njegova života i rada. Izražavam nadu da će proslava i ovdje objavljeni radovi potaknuti brzo ekshumiranje posmrtnih ostataka ovog velikog sina hrvatskog naroda, naveo je fra Stipe Nosić.

Moderator večeri bila je Lejdi Oreb, a u glazbeno-recitatorskom dijelu sudjelovali su glumica Ksenija Prohaska iz HNK Split, Mira Martinović Batić, tenor Špiro Boban, Krešimir Magdić te klapa Amfora.

Piše: Bruno Lucić
Foto: Branka Mumalo