Predstavljanje knjige „Kraljica svih glazbala” vlč. Stjepana Maroslavca

Predstavljanje knjige „Kraljica svih glazbala” vlč. Stjepana Maroslavca

ScanU Dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu 4. ožujka 2017. predstavljena je knjiga „Kraljica svih glazbala“ vlč. Stjepana Maroslavca. Riječ je o djelu u izdanju Nadbiskupskog ordinarijata, koje na 519 stranica donosi povijest orgulja i sastav orgulja općenito, a napose podatke o stanju orgulja na području Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije.

Knjigu su predstavili urednik mons. Luka Marijanović te sam autor. Na samom početku mons. Marijanović podsjeća da je 2011. godine, također u izdanju Nadbiskupskog ordinarijata, iz tiska izašla knjiga istog autora pod nazivom „Slava glasu nebeskom“ – monumentalno djelo koje govori o svim zvonima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i Srijemskoj biskupiji. Predstavljajući novo djelo vlč. Maroslavca, knjigu o orguljama, urednik Marijanović naglašava kako je riječ o uistinu impozantnom, velikom, sveobuhvatnom djelu i u svjetskim okvirima. Ukratko podsjeća na sadržaj knjige, koja donosi opće pojmove i kratku povijest orgulja, njihov razvoj, gradnju, dijelove i vrste. Također, donosi životopise graditelja orgulja te progovara o gradionicama orgulja. Značajan dio knjige posvećen je orguljaškoj službi na području Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije, predstavljanju pojedinih orgulja, kao i popisu svih orgulja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i Srijemskoj biskupiji.

Mons. Marijanović iznio je neke zanimljive podatke iz knjige te na kraju čestitao autoru na ovom velikom i vrijednom izdanju, u koje je utkano uistinu puno rada i truda te izrazio nadu da će svjetlo dana ugledati nova vrijedna izdanja ovoga autora, koja su u pripremi.

Obraćajući se nazočnima, autor vlč. Maroslavac kazuje kako je obje monografije (o zvonima i orguljama) izradio u dva dijela – prvi dio koji govori općenito o zvonima i orguljama te drugi dio koji govori o zvonima, odnosno orguljama u crkvama Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije.

Iznio je niz zanimljivih podataka, a među ostalim i aktualne podatke koji govore kako u su u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u 51 crkvi orgulje u uporabi, s ukupno 748 registara. U 27 crkava orgulje su neuporabljive – s 200 registara, u 33 crkve nestale su orgulje s više od 102 registra, u Domovinskom ratu uništeno je 20 orgulja sa 164 registra, a u 40 župnih crkava nije bilo orgulja.

Autor donosi niz zanimljivih i malo poznatih podataka o orguljama u pojedinim crkvama te podsjeća kako su orgulje često prepuštene na volju, odnosno milost i nemilost župnika. „Ovo djelo neka bude poticaj da se čuva i spasi ono što se spasiti dade, a to je moguće jedino osnivanjem zaklade, iz koje bi se s vremenom, po redu, financirale gradnje, restauracije i održavanje orgulja. Jer, ako se do orgulja drži i ako se održavaju, one su gotovo neuništive“, ističe autor vlč. Maroslavac, te na kraju upućuje zahvalu izdavaču i svima koji su pridonijeli izdavanju ove knjige, organizatorima današnjeg predavanja, kao i uredniku mons. Marijanoviću.

A. Banović