Pozivnica na predstavljanje notnog izdanja i koncert “Skladbe Ivana pl. Zajca”

Pozivnica na predstavljanje notnog izdanja i koncert “Skladbe Ivana pl. Zajca”


Predstojnik Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ante Crnčević, i voditeljica projekta izv. prof. art. Viktorija Čop imaju čast pozvati Vas na promociju notnoga izdanja i koncert Skladbe Ivana pl. Zajca posvećene pjevačkom društvu Vijenac, koja će se održati u Atriju Muzeja Mimara, u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. s početkom u 20.00 sati.

Na koncertu sudjeluju nastavnici i studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.


Pjevačko društvo „Vijenac“ i Ivan pl. Zajc
Skladbe Ivana pl. Zajca posvećene pjevačkom društvu „Vijenac“

Izdanje je objavljeno 2017. godine u sklopu izdavačke djelatnosti  Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, a sadrži uvodnu studiju o Pjevačkom društvu „Vijenac“ te notno izdanje svih skladbi koje je I. pl. Zajc posvetio Društvu.

U uvodnoj studiji autorica i urednica prof. dr. sc. Katarina Koprek izlaže povijesne poveznice Ivana pl. Zajca i pjevačkog društva „Vijenac“ te njihovu ulogu u razvoju glazbenog stvaralaštva od ilirskog doba, pa sve do kraja 19. stoljeća. Uz to što je Zajc bio ravnatelj glazbene škole Glazbenoga zavoda i dirigent svečanih misa u zagrebačkoj Prvostolnici manje je poznat podatak da je upravo on suutemeljitelj časopisa za crkvenu glazbu „Sv. Cecilija“. Također vrijedi podsjetiti i na njegov interes za religioznu odnosno sakralnu glazbu: u njegovu impozantnom opusu (od oko 1000 naslova) oko 120 naslova pripada sakralnoj tematici.

U drugom dijelu (notnog) izdanja kronološkim redom nastanka izloženo je svih osam skladbi Ivana pl. Zajca posvećenih pjevačkom društvu „Vijenac“, a uredile su ga prema uzoru na autograf urednice Ines Fočić, prof. i izv. prof. art. Viktorija Čop.

Objavljivanje i prva suvremena praizvedba sakralne glazbe Ivana pl. Zajca (gotovo nepoznate hrvatskoj glazbenoj i crkvenoj javnosti) s muzikološkog i umjetničkog aspekta pridonosi obogaćivanju, očuvanju i promociji hrvatske kulturne baštine!