Održan Državni stručni skup glazbenika, glazbenih pedagoga i crkvenih glazbenika

Održan Državni stručni skup glazbenika, glazbenih pedagoga i crkvenih glazbenika

Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziralo je Državni stručni skup glazbenika, glazbenih pedagoga i crkvenih glazbenika. Tema susreta bila je Rad s dječjim pjevačkim zborovima, a održan je u subotu 11. 5. 2024. godine. Seminar je, dobrotom ravnatelja prof. Marija Keče ugostila Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga, Mlinarska cesta 35, Zagreb.

Susret je započet molitvom. Okupljenima se obratila predsjednica Društva, prof. mr. art. s. Domagoja Ljubičić. “Poštovani glazbenici, glazbeni pedagozi i crkveni glazbenici, zadovoljstvo mi je pozdraviti vas na početku ovako lijepog događaja. Kao predsjednica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika ističem našu zadaću koju imamo kao pravna osoba, a to je organizacija kulturnih i pedagoških susreta, seminara i tribina, jedan od takvih je i ovaj današnji koji je realiziran je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ispred Agencije osobito zahvaljujem odgovornoj profesorici Aniti Gergorić, višoj suradnici. Zahvaljujem se i ravnatelju škole koja nas je ugostila, profesoru Mariju Keča, inače zaljubljeniku u crkvenu glazbu. Pozdravljam i zahvaljujem za dolazak današnjim predavačima, profesorici Tatjani Gaćeša, profesorici Sunčici Kunić, profesoru Vinku Karmeliću, kao i profesorici s Muzičke akademije, pročelnici odsjeka za glazbenu pedagogiju i tambure Nikolini Matoš te njezinim studentima. Na poseban način pozdravljam mlade pjevače komornog dječjeg zbora glazbene škole Pavao Markovac. Želim nam svima lijep, plodonosan i blagoslovljen dan.” – poručila je s. Ljubičić.

Prvu radionicu održao je mag. mus. Vinko Karmelić uz prisustvo pjevača komornog dječjeg zbora glazbene škole Pavao Markovac. Izvanrednim stručnim pedagoško-glazbenim vještinama prof. Karmelić oduševio je prisutne. Osim demonstracije vježbi za upjevavanje zbora, postavke tona zbora i radom na izabranom djelu, prof. Karmelić dokazao je da kvalitetnim radom, uloženim vremenom, ljubavlju prema glazbi i pedagoškom procesu dječji glasovi mogu dostići razinu iznadprosječne profesionalnosti. Rušeći predrasude da je kvalitetno zborsko dječje pjevanje rezervirano samo za glazbene škole, prof. Karmelić uputio je prisutne na brojne glazbene materijale.

Nakon pjevača Glazbene škole Pavao Markovac i prof. Karmelića, predavanje na temu Dramske tehnike u nastavi Glazbene kulture održala je univ. spec. art. s. Sunčica Kunić. Prof. Kunić, sveučilišna specijalista dramske pedagogije predstavila je brojne zanimljive dramske i pedagoško korisne tehnike u nastavi glazbe općenito. Izlaganje je bilo usmjereno na dramsko-pedagoške metode kao put poučavanja i razvoja socio-emocionalnih kompetencija kod učenika. Otkrivanjem bogatstva dramskih tehnika put prema svijetu glazbe latentnim procesima može uvelike pomoći razvoju kompetencija učenika.

Radionica mr. sc. Tatjane Gaćeša Od intonacije do meditacije: neke mogućnosti upjevavanja dječjeg zbora također je iznjedrila brojne korisne ideje. Prof. Gaćeša je svojim spontanim i profesionalnim pristupom predstavila brojne vježbe kojima, na već poznate napjeve i melodije možemo postići iznimne glazbene rezultate. Svoje predavanje pretežito je usmjerila na napjeve duhovnih glazbenih vrsta koji su iskoristivi i u nastavi. Okupljeni su se složili da pojedine vježbe mogu poslužiti i kao koncertni materijal.

Studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu predstavili su studentski projekt “Putevima glazbe” kao pomoćno nastavno sredstvo koje je nastalo na inicijativu VIII. odsjeka za glazbenu pedagogiju Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je nastao pod mentorskim vodstvom dr. sc. Nikoline Matoš, predstojnice VIII. odsjeka Muzičke akademije. Izlaganje studenata polučilo je brojne pozitivne komentare i kritike. Stručni kolektiv potreban je ovakvih materijala. Prof. Matoš, i sama sudionica ovog susreta izrazila je veliko zadovoljstvo pozivom, realizacijom i organizacijom susreta.

Susret je moderirala Iva Denona, mag. mus., mag. art. i Ivan Marčić, mag. theol., univ. bacc. mus. Svojom neposrednošću moderatori su cijelom susretu dali obol stručnosti u jednostavnosti.

Ivon Fabijanec, tajnik HDCGa