Koncert Plovidskih dječaka u Đakovu

Koncert Plovidskih dječaka u Đakovu

U petak 27. 10. 2023. godine, nakon večernje svete mise zbor Plovdivskih dječaka „Stefka Blagoeva“ održao je koncert u đakovačkoj katedrali u koji je nazočne uveo vlč. Hrga:  „Sve vas na početku ovog večerašnjeg koncerta u ime nadbiskupa Đure Hranića lijepo pozdravljam i izražavam našu dobrodošlicu. Na poseban način pozdravljam naše današnje goste koji će izvesti bogati program bugarskih pjesama pod ravnanjem dirigentice zbora gđe Milke Toledove i klavirsku pratnju gđe Julije Petrove. Dobrodošli!“

Govoreći o povezanosti Bugarskog naroda i biskupa Strossmayera vlč. Hrga je između ostaloga još rekao: „Kako bi nastavili ovo Strossmayerovo djelo snaženja veza između Bugarskog i Hrvatskog naroda, u goste nam je  došao zbor dječaka iz Plovdiva. Zbor je osnovan je krajem 1975. godine, a od 2003. godine nosi ime svoje utemeljiteljice i dugogodišnje dirigentice Stefke Blagoeve.  Zbor vrlo brzo postiže nacionalno i međunarodno priznanje i postaje prepoznatljiv za grad Plovdiv i Bugarsku. Zbor je održao više od 1300 koncerata u Bugarskoj i u inozemstvu pa tako sudjeluje na brojnim festivalima i natjecanjima te koncertnim turnejama, kako u Bugarskoj tako i u velikom broju zemalja u Europi. Sudjelovao je na koncertima sa simfonijskim, komornim, puhačkim i jazz orkestrima, u radio i televizijskim emisijama te u opernim predstavama. Dobitnik je mnoštva nagrada na međunarodnim natjecanjima, a nastupao je i u najprestižnijim koncertnim dvoranama i katedralama u Europi“ – rekao je vlč. Dario Hrga.

Zbor Plovdivskih dječaka đakovačkoj se publici predstavio s 13 skladbi. Neke od njih izveli su a kapela, a neke uz klavirsku pratnju te su oduševili svojim izvedbama. Brojna publika ih je nakon svake izvedbe nagradila gromoglasnim pljeskom.  

Koncertu su uz veleposlanicu i predstavnike Bugarskog naroda nazočili predstavnici Grada Đakova, svećenici, bogoslovi, časne sestre, brojni Đakovčani i drugi poklonici  zborske glazbe.

Preuzeto s: https://djos.hr/bugarsko-izaslanstvo-i-zbor-plovdivskih-djecaka-u-dakovu/