Posljednji ispraćaj Kristijana Palčeca, mag. mus

Posljednji ispraćaj Kristijana Palčeca, mag. mus

Nakon kratke i teške bolesti, u petak 16. rujna 2022. godine blago u Gospodinu preselio se u vječnost crkveni glazbenik, dirigent, orguljaš, čembalist, glazbeni pedagog i tajnik Hrvatskog društva crkvenih glazbenika.

Kristijan Palčec rođen je 12. travnja, 1991. godine u Slavonskom Brodu, gdje je i završio osnovnu školu. Već u ovoj najranijoj dobi pokazivao je zanimanje za glazbu, posebno crkvenu. Svoj glazbeni talent je nastavio nadograđivati u daljnjem školovanju. Pohađao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu te Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog. Za vrijeme školovanja aktivno je sudjelovao u mnogim glazbenim manifestacijama. Diplomirao je crkvenu glazbu na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine te orgulje na Muzičkoj akademiji u klasi red. prof. art. Maria Penzara, 2015. godine. Iste godine upisuje studij crkvene glazbe, smjer zborsko dirigiranje u klasi red. prof. Marka Vatovca, a kasnije i čembalo u klasi red. prof. Egona Mihajlovića na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Od 2015. godine imenovan je najprije članom Upravnog odbora Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, a potom tajnikom i administratorom web stranice. Od 2016. godine bio je učitelj glazbene kulture u Osnovnoj školi Kravarsko, a od rujna 2020. u Osnovnoj školi Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom. Svoje obrazovanje nastavlja 2020. godine te upisuje poslijediplomski specijalistički studij muzikoterapije na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Dvanaest godina je vršio službu voditelja i orguljaša župnog zbora Sv. Ivana apostola i evanđelista u Utrinama u Zagrebu a također je bio i orguljaš u župi Sv. Petra apostola u Zagrebu. U veljači 2022. godine postiže naslov magistar crkvene glazbe – glazbene pedagogije na Institutu za crkvenu glazbu. Tijekom rada i školovanja pohađa razne zborske, orguljaške i pedagoške seminare te izvodi solističke i komorne koncerte u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji i BiH. Za vrijeme službe tajnika Hrvatskog društva crkvenih glazbenika sudjelovao je u organizaciji raznih predavanja, radionica, seminara, simpozija i duhovnih obnova u Zagrebu, Rijeci te Đurđevcu. Svojim glazbenim djelovanjem, znanjem i stavom djelovao je na mnoge profesionalne, ali i amaterske glazbenike.

Posljednji ispraćaj dragog nam prijatelja održao se u srijedu, 21. rujna 2022. godine u Slavonskom Brodu. Snažno djelovanje Božjeg Duha učinilo je ovaj ispraćaj zaista posebnim. Sprovodu je prisustvovalo mnoštvo ljudi uz šest svećenika. Sprovodni obred predvodio je vlč. Josip Golubić, župnik župe Sv. Petra apostola, dok je nadahnutu propovijed održao vlč. Tomislav Škender, župnik župe Sv. Ivana apostola i evanđelista. Ispraćaj su pjesmom uveličali mnogi Kristijanovi prijatelji, članovi njegovog zbora, članovi drugih zborova s kojima je surađivao te ostali kolege, profesori i prijatelji glazbenici. Obred je započeo skladbom Ave Maria Jacquesa Arcadelta, jer znali smo koliko se Kristijan utjecao Blaženoj Djevici Mariji. Sveta Misa zadušnica slavila se nakon ispraćaja u kapeli, a na Misi su se najviše pjevale skladbe maestra Anđelka Igreca, kojeg je Kristijan izuzetno cijenio i čije je skladbe rado izvodio. Snažne riječi iz Sv. Pisma poput Uzdah se u Gospodina, Kad se probudim, naužit ću se pojave tvoje, Gospodin mi je svijetlost i spasenje, Vjerujem da ću uživati dobra Gospodnja u zemlji živih te Znam da moj Izbavitelj živi orile su se malom kapelom i tako donijele ohrabrenje, snagu, vjeru i nadu svima ožalošćenima, posebno najbližoj obitelji. Prema riječima mnogih prisutnih, ovaj događaj nalikovao je na slavlje, na kojem se zaista očitovao radostan Božji Duh.

Kristijan je ispraćen veličanstveno i dostojanstveno, onako kako je nastojao živjeti te naposljetku i živio. Za svog života Kristijan je čeznuo za višim darima, baš kako je i sv. Pavao propovijedao. U stalnoj potrebi za napretkom, nadogradnjom, čeznuo je za sve „višim“ i „višim“, sve dok to „više“ jednostavno više nije mogao naći na ovoj zemlji, dok mu na ovoj zemlji nije postalo pretijesno.

Nesebično je dijelio svoja znanja, darove i talente, pomagao mnogima na intelektualnom i duhovnom polju, a to je sve činio s puno strpljenja, razumijevanja i ljubavi. Svaku je svoju službu izvršavao potpuno ustrajno i predano.

Sada znamo da je on na sigurnom mjestu bez boli i tuge, na mjestu gdje je sama radost, Ljubav – Bog. Sigurni smo da u pravdi gleda lice Božje.

Isus je rekao: „Ja sam uskrsnuće i život, tko u mene vjeruje ako i umre, živjet će.“ Zahvalni budimo na daru Kristijanovog života, zahvalimo Bogu za svaki trenutak koji smo proveli s njime, svaku riječ koju nam je uputio i za svaku notu koju je odsvirao. Često je znao govoriti: „Budi Ljubav, budi u Ljubavi, zadrži Ljubav u duši u svakoj situaciji, pogotovo onoj najtežoj.“ On je uistinu svojim djelovanjem obogatio duh svakoga tko se ikada našao u njegovoj blizini.

Bog se već proslavio kroz Kristijanov život na ovoj zemlji, a sada preostaje da se proslavi i kroz naše živote, kako bismo i mi dospjeli onamo gdje je i sama radost.

Kristijan ostaje zauvijek prisutan u našim srcima, sjećanjima, molitvama. Pamtit ćemo njegovu vedrinu i radost te nastojmo i mi tako živjeti s Bogom, u Ljubavi, da bismo se sreli s njim tamo gdje on sada uživa dobra Gospodnja – u zemlji živih.

Izvješće pisala Petra Hrvačić