Otkrivene bista i spomen ploča fra Anđelku Milanović Litri

Otkrivene bista i spomen ploča fra Anđelku Milanović Litri

U Otoku je danas, 17. listopada 2020, održano svečano otkrivanje spomen ploče i biste fra Anđelku Milanović Litri, povodom 30. godišnjice njegove smrti.

Fra Anđelko Milanović Litre iza sebe je ostavio veliki skladateljski opus sakralne, ali i svjetovne glazbe, a nemjerljiv je njegov doprinos kao profesora i predstojnika Instituta za crkvenu glazbu, koji je vodio od 1964. do 1988. godine. Prije 15 godina u Otoku je otvorena glazbena škola koja novi njegovo ime, inače područno odjeljenje Osnovne glazbene škole ‘Jakova Gotovca’ Sinj. Na inicijativu fra Stipice Grgata, a u realizaciji Općine Otok i Splitsko-dalmatinske županije, Otočani su svom Fratru sada zahvalili i spomen pločom na njegovoj rodnoj kući te bistom u centru Otoka, u neposrednoj blizini glazbene škole.

Bistu je svečano otkrio i blagoslovio provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Marko Mrše. Uz fra Marka Mršu okupljenima su se obratili načelnik Općine Otok Dušan Đula, dožupan Luka Brčić, ravnateljica OGŠ ‘Jakova Gotovca’ Sinj Dobrila Veršić, u ime obitelji fra Stanko Milanović Litre te inicijator fra Stipica Grgat. U okviru programa pročitani su brzojavi, odnosno čestitke koje su uputili čelnici brojnih institucija pri kojima je djelovao fra Anđelko Milanović Litre.

Otkrivanju biste nazočili su saborski zastupnici Miro Bulj i Marko Milanović Litre, gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo, brojni svećenici i časne sestre te mještani Otoka. Svojim nastupom svečanost je uveličao Dječji zbor glazbene škole ‘Fra Anđelko Milanović Litre’ i njihov zborovođa prof. Petar Župić te članovi KUD-a ‘Kamešnica’ Otok.

U izjavi za Feratu začetnik cijele ove priče fra Stipica Grgat je kazao:

‘Kao svećenik i glazbenik, u svojoj sobi imam kalendar i pratim ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi kada je koji veliki slkadatelj rođen, kada je umro i koja je obljetnica. Tako da mi je prirodno došla ideja da se na ovakav način odužimo fra Anđelku Milanović Litri. Čekao sam da se 30. godišnjica njegove smrti poklopi s 15. godišnjicom otvaranja otočke glazbene škole koja nosi njegovo ime. Onda sam pokrenuo razgovore s relevantnim institucijama za ovo  jedino pravo priznanje. Bogu hvala da se u tome uspjelo. Fra Anđelka se sjećam iz svojih dječačkih dana, obojica smo iz Otoka, a kasnije mi je bio i profesor. Kada sam upisao glazbu u Berlinu 1982. godine, poslao mi je svoju novu knjigu Fran Lhotka Harmonija, potpisavši: želim ti sreću i uspjeh, ne daj se’, kazao je fra Stipica Grgat.

Načelnik Otoka Dušan Đula izrazio je zadovoljstvo što su mogli na ovakav način zahvaliti fra Anđelku za sav doprinos koji je dao ne samo otočkoj nego cijeloj hrvatskoj zajednici.

‘Povodom 30. godišnjice smrti fra Anđelka Milanović Litre, Općina Otok odlučila mu je posvetiti zasluženu pažnju otkrivajući spomen ploču na njegovoj rodnoj kući i bistu ovdje u centru Otoka. Bit će to trajni podsjetnik svim budućim generacijama Otočana na lik i djelo fra Anđelka Milanović Litre’, kazao je načelnik Otoka Dušan Đula.

Dodajmo kako su prije svečanog otkrivanja biste, a povodom proslave sutrašnjeg blagdana svetoga Luke i Dana Općine Otok, položeni cvijeće i svijeće pred spomenikom Hrvatski branitelj i pred bistom prvom hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na istoimenom općinskom trgu. Uz načelnika Dušana Đulu i otočke općine vijećnike, polaganju su nazočili saborski zastupnik Miro Bulj, dožupan Luka Brčić te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Izvor: Ferata, autorica Marija Maroš