Dani crkvene glazbe

Dani crkvene glazbe

Već tradicionalno, od 20. do 21. listopada 2016., održani su Dani crkvene glazbe. Ove godine seminar je organiziran pod pokroviteljstvom Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Instituta za crkvenu glazbu ”Albe Vidaković”, Hrvatskoga društva crkvenih glazbenika te Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske. Bogatom i zanimljivom sadržaju ovogodišnjih Dana crkvene glazbe posebnu je boju zasigurno dao i iznimno velik broj sudionika ovogodišnjeg programa.

Dani crkvene glazbe su započeli zajedničkom molitvom, prigodnim pozdravima i izrazima dobrodošlice brojnim sudionicima. Uslijedio je prijepodnevni dio programa prvoga dana u kojem je prvo izlaganje održao mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrabački, na temu Liturgijska glazba: Spomen i proroštvo. Drugo, izv. prof. dr. sc. Katarina Koprek na temu Gregorijanski napjevi božićnoga vremena. Jutarnji dio seminara, izlaganjem na temu Otajstvo Božića u hrvatskim božićnim popijevkama, zaokružio je prof. mr. art. Miroslav Martinjak.

Poslijepodnevni dio programa predavanjem na temu Interkulturalni pristup nastavi glazbene kulture započela je Anita Gergorić, prof. viša savjetnica za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost pri Agenciji za odgoj i obrazovanje. Nakon izlaganja su uslijedile radionice Orguljaške skladbe božićne tematike pod vodstvom doc. art. Mirte Kudrna i doc. art. Elizabete Zalović i Praktični rad s crkvenim zborovima pod vodstvom Marka Magdalenića, prof. Poslijepodnevni program je okrunjen sv. misom u Zagrebačkoj katedrali koju su glazbeno animirali studenti ICG-a.

Zajedničkom molitvom je započeo i drugi dan seminara na kojem je prvo predavanje održao Milan Hibšer, prof. na temu Crkveni glazbenik i njegov instrument. Drugo predavanje, Intonacija u vokalnoj praksi, održala je izv. prof. Jasenka Ostojić, pročelnica III. odsjeka za dirigiranje, udaraljke i harfu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.  Dani crkvene glazbe i ove su godine završeni prigodnim koncertnim programom  što su ga, uz mentorstvo prof. dr. sc. K. Koprek, doc. art. M. Kudrne i doc. art. E. Zalović, pripremili i izveli studenti ICG-a su pripremili koncert.

Sudionici ovogodišnjih Dana crkvene glazbe imali su priliku čuti brojne kvalitetne misli i u liturgijsku godinu što je pred nama ponijeti razne praktične savjete. I ovi su Dani crkvene glazbe bili vrijeme slušanja i dijeljenja, vrijeme primanja i oblikovanja, vrijeme iz kojega se odlazi obogaćen u svakodnevicu poslanja crkvenog glazbenika, s radošću jer znaš da tamo gdje se čuje pjesma hvale Bogu tamo su oči sumjerene na vječno, tamo je živa nada.

Ivana Pavla Novina, OP