Održane 59. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži

Održane 59. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži

SlikaSvečanom podjelom plaketa u varaždinskom HNK završile su 59. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži, dvodnevno državno natjecanje koje je okupilo 1.400 učenika s područja čitave Hrvatske.

Održale su se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture, Varaždinske županije i Grada Varaždina, a najbolji rezultat ostvarili su u kategoriji A (djeca do 5. razreda) Pjevački zbor Izidora Kršanjavoga iz Zagreba, u B kategoriji (učenici do 8. Razreda) Pjevački zbor Osnovne škole Garešnica, u C/a kategoriji Pjevački zbor Srednje škole Valpovo, u kategoriji C2/a Pjevački zbor mladih Lira iz Rijeke, u D kategoriji Pjevački zbor Gimnazije A.G. Matoša iz Đakova, u E kategoriji Mješoviti pjevački zbor IV. gimnazije Marko Marulić iz Splita i u E2 kategoriji Pjevački zbor mladih Matice hrvatske Petrinja „Mato Bučar“.

U 5 kategorija podijeljenih od mlađeg uzrasta osnovnih škola do srednjoškolskih zborova, kao i onih amaterskih, predstavilo se 36 zborova.

Državno natjecanje kao vrhunsku promociju Grada Varaždina i Varaždinske županije koje traje više od 49. godina, otvorio je Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije i predsjednik Državnog povjerenstva, koji nije krio svoje zadovoljstvo što se tradicija nastavlja u Varaždinu.

-Glazbene svečanosti zalog su koji neće nikad otići iz Varaždina jer imamo bogatu tradiciju zborskog pjevanja. U vrlo oštroj konkurenciji najboljih zborova iz cijele Hrvatske Varaždinsku županiju predstavlja 5 zborova, a zborsko pjevanje je važna odgojna komponenta kroz koju se mladi ljudi dodatno nadograđuju – rekao je Kišić.

Članovi prosudbene komisije bili su i ove godine profesori Dada Ruža, Aleksandra Matić, Dario Maleš, Jasenka Ostojić i Antoaneta Radočaj-Jerković kao predsjednica komisije.

 

varazdinske-vijesti.hr